PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Deser hiszpański – Churros con chocolate

0
Churros to tradycyjne, ala ciasto hiszpańskie, mające kształt długiego patyczka. Zjadane na śniadanie, albo samo, albo zamaczane w płynnej czekoladzie. Czas przygotowania: 30-40 minut Poziom : Średni Składniki:  500 g mąki pszennej  500 ml wody  3 łyżeczki deserowe oliwy z...

Halloween dla dużych i małych! Przepisy idealne na imprezę

0
Halloween bliża się wielkimi krokami. Zaskocz gości przygotowując nietypowe przekąski i oryginalne dekoracje. Poniżej kilka inspiracji, które urozmaicą ten wieczór! „Deser z koszmaru” Słodkie babeczki to podstawa każdej imprezy. Jednak może tym razem warto zrezygnować z klasycznych...

Kuchnia pachnąca grzybami – kremowe risotto z grzybami

0
Miłośnicy grzybobrania już ruszyli do lasów! Jesień zachęca do wędrówek po rodzimych lasach i odkrywania nowych szlaków. To świetna okazja by połączyć przyjemne z pożytecznym, zadbać o zdrowie, znaleźć nową pasję, ale i zainspirować...

Kasza jęczmienna z kurkami i grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z portwein’a

0
W Polsce kasze cieszą się popularnością od stuleci, kiedy to znajdowały swoje miejsce na stole zarówno osób bogatych, jak i biednych. Dzięki swojej zawartości węglowodanów złożonych oraz błonnika są idealne dla osób dbających o...

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

0
Lato się skończyło, ale nie należy się zanadto smucić z tego powodu. Jesień to bowiem całkowicie nowe wyzwania kulinarne i prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Po sezonie urlopowym przyjemnie zaszyć się w kuchni...

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

0
Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje...

Pyszna kukurydza z sałatą i boczkiem

0
Przełom lata i jesieni to okres obfitości. To właśnie teraz następuje "wysyp" większości warzyw i owoców. Wszystkie te produkty właśnie teraz są najświeższe, najbardziej wartościowe i - przeważnie - najtańsze. Warto korzystać z tego...

Sprawdź przepis na schab z fioletowym kalafiorem!

0
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe...

Omlet czekoladowy z truskawkami

0
Bywa, że brakuje nam czasu na spędzanie go w kuchni przy kuchence. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na szybkie i pyszne śniadanie! Omlet czekoladowy to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Składniki (porcja na 1...

Przepis na serce cielęce z sosem z sera pleśniowego

0
W jednym z lipcowych numerów Polityki, prof. Henry Domański, socjolog, w rozmowie o tym jak zawartość talerza wyznacza status społeczny, wspomina, że za czasów PRL-u występowała większa egalitaryzacja kulinarna. Składniki na porcję dla 4 osób: 1...

Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy

0
Czas przygotowania: 30-40 minut Poziom : Łatwy Składniki (porcja na 1 os): - sałata lodowa x 1/3 szt. - rukola x 1/8 op. - pomidorki koktajlowe x 5szt. - bób x 0,08kg - cebula czerwona x 1/2 szt. - tuńczyk x 1/2...

Cukinia na kolację – przepis na cukinię faszerowaną kiełbasą

0
Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatna cukinia idealnie komponuje się z...

Przepis na sałatkę ze szparagami, owocami goji i kozim serem

0
  Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna - do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.Owoce kolcowoju chińskiego,...

Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami

0
Prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie. Składniki: Ciasto kruche: - 200 g mąki - 100 g masła - 50 g cukru pudru -...

Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza

1
Dzieci często kręcą nosem na kanapki z serem i szynką, dlatego warto urozmaicić ich drugie śniadanie. Zamiast jasnego pieczywa wybierzmy bogatsze w błonnik - ciemne lub pełnoziarniste. Kanapka z grillowanym kurczakiem, plasterkiem mozzarelli, pomidora i...

Ciekawe tematy

Uroda

Włosy kontra wysoka temperatura – porady i sposoby pielęgnacji

0
Osłabione włosy z trudem znoszą kontakt z wysokimi temperaturami, za pomocą których większość z nas stylizuje swoją czuprynę. W jaki sposób dbać pielęgnować włosy,...

Polecane