Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie
SkładnikiOk. 600 g filetów z halibuta
½ marchewki
½ pietruszki
4 plastry imbiru
Sól, pieprz
2 gałązki rozmarynu
250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji
Kilka gałązek koperku
1 skórka z cytryny w całości
1 goździk
1 kardamon
1 łyżka masła
Ok. 600-700 ml...
Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie...
Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób...
Przepis na buraczany krem z jabłkiem
Buraki, ziemniaki i jabłka. Trudno o bardziej jesienny zestaw. Całą trójkę możemy mieć z późnojesiennych zbiorów i połączyć w pysznym rozgrzewającym kremie buraczanym:
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 4Składniki:- kwaśne jabłka - 2 sztuki
- ziemniaki...
Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy
Kiedy robi się zimniej, chętniej sięgamy po rozgrzewające nas potrawy. Warzywa przygotowane na ciepło mogą posłużyć jako dodatek do głównego dania lub samemu stać się głównym elementem posiłku.Marchewka z groszkiem to niezwykle dobrana...
Surówka z marchewki po indyjsku
Któż nie zna surówki marchewkowo-jabłkowej? Klasyka, która często kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Może warto byłoby trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować ją przygotować w nowym wydaniu? Oto marchewka w indyjskim wydaniu -...
Torcik z karczochami i ricottą
Torciki z karczochami i ricottą to sposób na szybką w przygotowaniu, ale i bardzo pożywną, włoską przystawkę.
Składniki:
2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
1 mały ząbek czosnku
garść świeżych listków bazylii
oliwa...
Quesadilla – danie z gorącego Meksyku
Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.Quesadilla z kurczakiem i warzywamiSkładniki:3 placki tortilli
200 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju
2 świeże papryki kolorowe
5-6...
Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika
"Burak" w mowie potocznej ma określenie pejoratywne, ale po poznaniu zalet i kulinarnych możliwości tego warzywa można zarumienić się z zaskoczenia niczym... właśnie sam burak. 24 listopada przypada "Dzień Buraka" - to znakomita okazja...
Zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami
Za oknem pochmurno i wietrznie, dlatego warto pomyśleć nie tylko o ciepłym ubraniu, ale również o rozgrzaniu od środka. Co w tym pomoże? Z pewnością pyszna zupa! Dziś proponujemy serowy krem ze świeżą pietruszką...
Przepis na pyszne ciasteczka z cynamonem
Stwórz swoje spersonalizowane ciasteczka cynamonowe! Wykorzystasz je na prezent, przystroisz choinkę i poczęstujesz koleżanki w pracy. To świetny pomysł na przedświąteczny czas!Polecamy na przepis, który pomoże wykonać to jakże proste zadanie. Wybierz kształt...
Owsiane muffiny twarogowe z jabłkami
Dzieci uwielbiają naleśniki z jabłkami i twarożkiem lub z ryżem i cynamonem, pomysłów jest wiele, zwłaszcza przy dużej wyobraźni. Na jesienną osłodę marka Mój Ulubiony przygotowała owsiane muffiny z wykorzystaniem przepysznych sezonowych jabłek.Smacznego!Owsiane muffiny...
Ośmiornica po polsku z ziemniakami i selerem
Żeby nie było, że tylko politycy zajadają się ośmiorniczkami. Podajemy prosty przepis na ośmiorniczki po polsku.
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 ośmiornica o wadze 1 kg
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g...
Tajemnicza zupa Mulligatwny
Imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno ma wyjątkowe właściwości. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe,...
Zdrowe przekąski z żurawiną
W sezonie jesiennym nieocenionym produktem spożywczym jest suszona żurawina – bogata w błonnik pokarmowy, która niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Możemy raczyć się nią jako samodzielną przekąską, dodawać do ulubionych wypieków, jak i...
Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszego menu. Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu...