PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie

0
SkładnikiOk. 600 g filetów z halibuta ½ marchewki ½  pietruszki 4 plastry imbiru Sól, pieprz 2 gałązki rozmarynu 250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji Kilka gałązek koperku 1 skórka z cytryny w całości 1 goździk 1 kardamon 1 łyżka masła Ok. 600-700 ml...

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie...

0
Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób...

Przepis na buraczany krem z jabłkiem

0
 Buraki, ziemniaki i jabłka. Trudno o bardziej jesienny zestaw. Całą trójkę możemy mieć z późnojesiennych zbiorów i połączyć w pysznym rozgrzewającym kremie buraczanym: Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 4Składniki:- kwaśne jabłka - 2 sztuki - ziemniaki...

Marchewka z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy

0
Kiedy robi się zimniej, chętniej sięgamy po rozgrzewające nas potrawy. Warzywa przygotowane na ciepło mogą posłużyć jako dodatek do głównego dania lub samemu stać się głównym elementem posiłku.Marchewka z groszkiem to niezwykle dobrana...

Surówka z marchewki po indyjsku

0
Któż nie zna surówki marchewkowo-jabłkowej? Klasyka, która często kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Może warto byłoby trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować ją przygotować w nowym wydaniu? Oto marchewka w indyjskim wydaniu -...

Torcik z karczochami i ricottą

0
Torciki z karczochami i ricottą to sposób na szybką w przygotowaniu, ale i bardzo pożywną, włoską przystawkę. Składniki: 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g) 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta 1 mały ząbek czosnku garść świeżych listków bazylii oliwa...

Quesadilla – danie z gorącego Meksyku

0
Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.Quesadilla z kurczakiem i warzywamiSkładniki:3 placki tortilli 200 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju 2 świeże papryki kolorowe 5-6...

Witaminowa surówka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika

0
 "Burak" w mowie potocznej ma określenie pejoratywne, ale po poznaniu zalet i kulinarnych możliwości tego warzywa można zarumienić się z zaskoczenia niczym... właśnie sam burak. 24 listopada przypada "Dzień Buraka" - to znakomita okazja...

Zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

0
Za oknem pochmurno i wietrznie, dlatego warto pomyśleć nie tylko o ciepłym ubraniu, ale również o rozgrzaniu od środka. Co w tym pomoże? Z pewnością pyszna zupa! Dziś proponujemy serowy krem ze świeżą pietruszką...

Przepis na pyszne ciasteczka z cynamonem

0
Stwórz swoje spersonalizowane ciasteczka cynamonowe! Wykorzystasz je na prezent, przystroisz choinkę i poczęstujesz koleżanki w pracy. To świetny pomysł na przedświąteczny czas!Polecamy na przepis, który pomoże wykonać to jakże proste zadanie. Wybierz kształt...

Owsiane muffiny twarogowe z jabłkami

0
Dzieci uwielbiają naleśniki z jabłkami i twarożkiem lub z ryżem i cynamonem, pomysłów jest wiele, zwłaszcza przy dużej wyobraźni. Na jesienną osłodę marka Mój Ulubiony przygotowała owsiane muffiny z wykorzystaniem przepysznych sezonowych jabłek.Smacznego!Owsiane muffiny...

Ośmiornica po polsku z ziemniakami i selerem

0
Żeby nie było, że tylko politycy zajadają się ośmiorniczkami. Podajemy  prosty przepis na ośmiorniczki po polsku. Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: łatwe Składniki: - 1 ośmiornica o wadze 1 kg - 2 łodygi selera naciowego - 200 g...

Tajemnicza zupa Mulligatwny

0
 Imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno ma wyjątkowe właściwości. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe,...

Zdrowe przekąski z żurawiną

0
W sezonie jesiennym nieocenionym produktem spożywczym jest suszona żurawina – bogata w błonnik pokarmowy, która niesie za sobą wspomnienie słonecznego lata. Możemy raczyć się nią jako samodzielną przekąską, dodawać do ulubionych wypieków, jak i...

Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach

0
W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszego menu. Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu...

Ciekawe tematy

Uroda

Rodzaje peelingów do twarzy – jaki wybrać i jak często stosować?

0
Co daje stosowanie peelingu do twarzy? Skóra po zastosowaniu peelingu, jest dogłębnie oczyszczona i poprawia się jej mikrokrążenie. Twarz jest lepiej ukrwiona, a wnikanie innych...

Polecane