PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

0
Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje...

Pyszna kukurydza z sałatą i boczkiem

0
Przełom lata i jesieni to okres obfitości. To właśnie teraz następuje "wysyp" większości warzyw i owoców. Wszystkie te produkty właśnie teraz są najświeższe, najbardziej wartościowe i - przeważnie - najtańsze. Warto korzystać z tego...

Sprawdź przepis na schab z fioletowym kalafiorem!

0
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe...

Omlet czekoladowy z truskawkami

0
Bywa, że brakuje nam czasu na spędzanie go w kuchni przy kuchence. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na szybkie i pyszne śniadanie! Omlet czekoladowy to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia.Składniki (porcja na 1...

Przepis na serce cielęce z sosem z sera pleśniowego

0
W jednym z lipcowych numerów Polityki, prof. Henry Domański, socjolog, w rozmowie o tym jak zawartość talerza wyznacza status społeczny, wspomina, że za czasów PRL-u występowała większa egalitaryzacja kulinarna.Składniki na porcję dla 4 osób:1...

Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy

0
Czas przygotowania: 30-40 minut Poziom : ŁatwySkładniki (porcja na 1 os):- sałata lodowa x 1/3 szt.- rukola x 1/8 op.- pomidorki koktajlowe x 5szt.- bób x 0,08kg- cebula czerwona x 1/2 szt.- tuńczyk x 1/2...

Cukinia na kolację – przepis na cukinię faszerowaną kiełbasą

0
Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatna cukinia idealnie komponuje się z...

Przepis na sałatkę ze szparagami, owocami goji i kozim serem

0
 Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna - do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.Owoce kolcowoju chińskiego,...

Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami

0
Prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.Składniki:Ciasto kruche: - 200 g mąki - 100 g masła - 50 g cukru pudru -...

Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza

1
Dzieci często kręcą nosem na kanapki z serem i szynką, dlatego warto urozmaicić ich drugie śniadanie. Zamiast jasnego pieczywa wybierzmy bogatsze w błonnik - ciemne lub pełnoziarniste. Kanapka z grillowanym kurczakiem, plasterkiem mozzarelli, pomidora i...

Przepis na doskonały meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili

0
Czekolada świetnie łagodzi pikantny smak chili i sprawia, że całość smakuje niezwykle subtelnie. Zazwyczaj podaje się go z drobiem oraz takimi dodatkami jak ryż i warzywa. W duecie z mięsem tworzy danie wyjątkowe.Mięso jest...

Conchiglie Rigate z kurczakiem, pomidorami suszonymi i kremem balsamicznym

0
Wystawne bankiety oraz spotkania przy doskonałym, włoskim jedzeniu i winie są nieodłącznym elementem Festiwalu, uważanego za jeden z najbardziej popularnych i znaczących w świecie kina. O czasie spędzonym we wspaniałym mieście na wodzie opowie...

Lasagne – od starożytności do kota Garfielda

0
Cóż może być bardziej włoskiego niż jej kuchnia? Większości ludzi na świecie Italia kojarzy się przede wszystkim ze sztandarowymi dla niej makaronami. Zresztą takiego samego zdania są także i sami mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, którzy,...

Pomysł na szybką przystawkę. Krewetki z arbuzem i melonem z dodatkiem musu truskawkowego

0
Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności: łatweSkładniki (1 porcja):3 krewetki 20 g arbuza 10 g melona 10 g truskawek 3 wykałaczki do szaszłykówSposób przygotowania:Truskawki zmiksować na gładki mus. Arbuza i melona pokroić w kosteczkę, a krewetki nabić na patyki...

QUESADILLAS, czyli meksykańska tortilla z mąki kukurydzianej

0
Dodaje się do niej roztopiony ser typu Oaxaca, ziemniaki, grzyby, papryczki jalapeño, a czasem kiełbaski Chorizo.  czas przygotowania - do 30 minut 2-4 porcje danie wegetariańskie Składniki: Salsa:2 średnie pomidory 1 nieduża czerwona papryka 1/2 czerwonej papryczki chi 1 mała czerwona cebula 1...

Ciekawe tematy

Uroda

Przetłuszczające się włosy – jaki jest na nie sposób?

1
Włosy przetłuszczające się są wynikiem wzmożonej aktywności gruczołów łojowych znajdujących się obrębie skóry głowy. Włosy jeszcze w dniu mycia pokrywają się warstwą naturalnego oleju...

Polecane