Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje...
Pyszna kukurydza z sałatą i boczkiem
Przełom lata i jesieni to okres obfitości. To właśnie teraz następuje "wysyp" większości warzyw i owoców. Wszystkie te produkty właśnie teraz są najświeższe, najbardziej wartościowe i - przeważnie - najtańsze. Warto korzystać z tego...
Sprawdź przepis na schab z fioletowym kalafiorem!
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe...
Omlet czekoladowy z truskawkami
Bywa, że brakuje nam czasu na spędzanie go w kuchni przy kuchence. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na szybkie i pyszne śniadanie! Omlet czekoladowy to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia.Składniki (porcja na 1...
Przepis na serce cielęce z sosem z sera pleśniowego
W jednym z lipcowych numerów Polityki, prof. Henry Domański, socjolog, w rozmowie o tym jak zawartość talerza wyznacza status społeczny, wspomina, że za czasów PRL-u występowała większa egalitaryzacja kulinarna.Składniki na porcję dla 4 osób:1...
Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : ŁatwySkładniki (porcja na 1 os):- sałata lodowa x 1/3 szt.- rukola x 1/8 op.- pomidorki koktajlowe x 5szt.- bób x 0,08kg- cebula czerwona x 1/2 szt.- tuńczyk x 1/2...
Cukinia na kolację – przepis na cukinię faszerowaną kiełbasą
Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatna cukinia idealnie komponuje się z...
Przepis na sałatkę ze szparagami, owocami goji i kozim serem
Pochodząca z dalekiej Azji, staje się dla nas coraz mniej egzotyczna - do tego stopnia, że zaczynamy ją wykorzystywać nie tylko w daniach orientalnych, ale także w tych kojarzonych z polską kuchnią.Owoce kolcowoju chińskiego,...
Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami
Prosty do wykonania, a jego zaskakującym elementem jest dodanie do tradycyjnego kruchego ciasta kawałków śliwek kalifornijskich, co sprawia, że spód tarty jest chrupiący i atrakcyjny wizualnie.Składniki:Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
-...
Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza
Dzieci często kręcą nosem na kanapki z serem i szynką, dlatego warto urozmaicić ich drugie śniadanie. Zamiast jasnego pieczywa wybierzmy bogatsze w błonnik - ciemne lub pełnoziarniste. Kanapka z grillowanym kurczakiem, plasterkiem mozzarelli, pomidora i...
Przepis na doskonały meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili
Czekolada świetnie łagodzi pikantny smak chili i sprawia, że całość smakuje niezwykle subtelnie. Zazwyczaj podaje się go z drobiem oraz takimi dodatkami jak ryż i warzywa. W duecie z mięsem tworzy danie wyjątkowe.Mięso jest...
Conchiglie Rigate z kurczakiem, pomidorami suszonymi i kremem balsamicznym
Wystawne bankiety oraz spotkania przy doskonałym, włoskim jedzeniu i winie są nieodłącznym elementem Festiwalu, uważanego za jeden z najbardziej popularnych i znaczących w świecie kina. O czasie spędzonym we wspaniałym mieście na wodzie opowie...
Lasagne – od starożytności do kota Garfielda
Cóż może być bardziej włoskiego niż jej kuchnia? Większości ludzi na świecie Italia kojarzy się przede wszystkim ze sztandarowymi dla niej makaronami. Zresztą takiego samego zdania są także i sami mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, którzy,...
Pomysł na szybką przystawkę. Krewetki z arbuzem i melonem z dodatkiem musu truskawkowego
Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: łatweSkładniki (1 porcja):3 krewetki
20 g arbuza
10 g melona
10 g truskawek
3 wykałaczki do szaszłykówSposób przygotowania:Truskawki zmiksować na gładki mus. Arbuza i melona pokroić w kosteczkę, a krewetki nabić na patyki...
QUESADILLAS, czyli meksykańska tortilla z mąki kukurydzianej
Dodaje się do niej roztopiony ser typu Oaxaca, ziemniaki, grzyby, papryczki jalapeño, a czasem kiełbaski Chorizo.
czas przygotowania - do 30 minut
2-4 porcje
danie wegetariańskie
Składniki:
Salsa:2 średnie pomidory
1 nieduża czerwona papryka
1/2 czerwonej papryczki chi
1 mała czerwona cebula
1...