PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza

1
Dzieci często kręcą nosem na kanapki z serem i szynką, dlatego warto urozmaicić ich drugie śniadanie. Zamiast jasnego pieczywa wybierzmy bogatsze w błonnik - ciemne lub pełnoziarniste. Kanapka z grillowanym kurczakiem, plasterkiem mozzarelli, pomidora i...

Przepis na doskonały meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili

0
Czekolada świetnie łagodzi pikantny smak chili i sprawia, że całość smakuje niezwykle subtelnie. Zazwyczaj podaje się go z drobiem oraz takimi dodatkami jak ryż i warzywa. W duecie z mięsem tworzy danie wyjątkowe. Mięso jest...

Conchiglie Rigate z kurczakiem, pomidorami suszonymi i kremem balsamicznym

0
Wystawne bankiety oraz spotkania przy doskonałym, włoskim jedzeniu i winie są nieodłącznym elementem Festiwalu, uważanego za jeden z najbardziej popularnych i znaczących w świecie kina. O czasie spędzonym we wspaniałym mieście na wodzie opowie...

Lasagne – od starożytności do kota Garfielda

0
Cóż może być bardziej włoskiego niż jej kuchnia? Większości ludzi na świecie Italia kojarzy się przede wszystkim ze sztandarowymi dla niej makaronami. Zresztą takiego samego zdania są także i sami mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, którzy,...

Pomysł na szybką przystawkę. Krewetki z arbuzem i melonem z dodatkiem musu truskawkowego

0
Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności: łatweSkładniki (1 porcja): 3 krewetki 20 g arbuza 10 g melona 10 g truskawek 3 wykałaczki do szaszłyków Sposób przygotowania: Truskawki zmiksować na gładki mus. Arbuza i melona pokroić w kosteczkę, a krewetki nabić na patyki...

QUESADILLAS, czyli meksykańska tortilla z mąki kukurydzianej

0
Dodaje się do niej roztopiony ser typu Oaxaca, ziemniaki, grzyby, papryczki jalapeño, a czasem kiełbaski Chorizo.  czas przygotowania - do 30 minut 2-4 porcje danie wegetariańskie Składniki: Salsa: 2 średnie pomidory 1 nieduża czerwona papryka 1/2 czerwonej papryczki chi 1 mała czerwona cebula 1...

KRATONG THONG (siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej złotej miseczce z...

0
Znajdują one też odzwierciedlenie w kuchni tajskiej ­­­– jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Krathong (mieczki z ciasta) Składniki: Przesiana mąka ½ filiżanki - Mąka ryżowa ½ filiżanki - Sól ½ łyżeczki - Cukier 1 łyżeczka - żółtko jajo 1 -...

Przepisy na hiszpańską zupę na zimno – gazpacho

0
Na polskich stołach pojawia się czasem gazpacho z pomidorami. Do przygotowania tej zupy zużywa się bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, czosnek i zielony ogórek. Inaczej zwana jest zupą andaluzyjską. - Czas przygotowania: 30 minut - Poziom: łatwy Składniki: - 700 g pomidorów - 2...

Wegetariańskie przekąski

0
Oto propozycje przepisów na wege fast foody: Domowa pizza z TABASCO® Składniki: Ciasto baza: 0,5 kg dobrej mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Sos pomidorowy baza: 250 g pomidorów pelati kilka ząbków czosnku świeża bazylia, oregano,...

Pomysłowa zupa szparagowa

0
Szparagi są przecudownym leczniczo warzywem. Zawierają pełne bogactwo witamin i minerałów. Na dodatek należą do produktów o niskiej zawartości kalorii. Wspomagają odchudzanie, w 100 gramach zamierają tylko 20 kcal. Co ważne, zapobiegają nowotworom, wspomagają wydzielanie...

Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach na parze – przepis

0
Składniki: - 4 porcje łososia - 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia - 1 czerwona papryka - 250 g zielonych, młodych szparagów - sól - pieprz - oliwa extra vergine Olitalia Dodatki: - sałata (np. roszponka, rukola) - sos vinegret - bagietka lub makaron tagliatelle Arrighi - 1/2 słoiczka pesto bazyliowego...

Duszone cykorie – pychotka!

0
Jeśli jesteś fanem łódeczek z cykorii z farszem to nie powinieneś przechodzić koło tego przepisu obojętnie! Duszona cykoria to zdecydowany hit na lato. Nowa odsłona sprawi, że pokochasz to warzywo na nowo. Czas przygotowania: 45...

Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami

0
Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierają bowiem mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami...

Makaron kokardki ze szparagami, groszkiem, kozim serem oraz truskawkami

0
Słodkie połączenie makaronu z kozim serem i truskawkami sprawia, że nasze doznania smakowe są zdezorientowane, ale usatysfakcjonowane. Czy takie połączenie przemawia do was? Składniki: • Makaron Lubella kokardki (400g) • Szparagi (10 szt.) • Groszek mrożony lub świeży...

Koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej i śliwek kalifornijskich

0
Cechują się wysokimi właściwościami odżywczymi i leczniczymi. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Zamierają wiele witamin i minerałów. Mają zbawienny wpływ na cerę i włosy oraz wspomagają odchudzanie. Poniżej przedstawiamy koktajl ze szpinaku, kaszy jaglanej...

Ciekawe tematy

Uroda

Retinol – najlepszy sojusznik kobiety w walce z czasem

0
Natury nikt nie oszuka, hm...a może jednak? Wygranie z czasem jest znacznie prostsze, jeśli do dyspozycji mamy odpowiednie zabiegi i profesjonalne preparaty kosmetyczne. 4...

Polecane