Historia french press, czyli o kawie z zaparzarki
Czy to możliwe, że naczynie french press wynalazł Włoch? Zbadajmy historię tego naczynia i odkryjmy tajemnicę doskonałego sposobu na przygotowanie kawy za pomocą zaparzarki.
Proste wynalazki – genialne smaki
Włosi mają bogatą historię związaną z uwielbieniem...
Winogrona w kuchni – przepisy
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który...
Ciasteczka kataifi – wspomnienie greckich wakacji
Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia.
Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości...
Figa w przepisach
Wyjątkową słodycz fig można wykorzystywać w wielu daniach, oto przepisy pełne tych owoców.
Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych.
Nic dziwnego, gdyż uznawany jest...
Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem.
Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego...
Arbuz – „głowa” pełna pomysłów
Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B.
Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1,...
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem
Ciekawe połączenie smaków, wydawałoby się, że nie pasujących do siebie.
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem. Polecamy
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- garść świeżych malin,
- 1 Sos sałatkowy...
Trawa żubrowa w przepisach
Poza walorami smakowymi, wykorzystuje się ją m.in. leczniczo w medycynie, zielarstwie, przemyśle perfumeryjnym
Carpaccio Żubrówkowe
Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna,
1 laska wanilii,
2 łyżki oleju...
Cevapi z grilla po chorwacku
Czas wakacji to nie tylko dalekie podróże czy błogi wypoczynek na łonie natury.
To również doskonała okazja na poznawanie nowych smaków z najdalszych zakątków świata np. podczas grillowania.
Podravka zaprasza na kulinarną podróż do słonecznej...
Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami
Grzyby leśne ożywiają kuchnię i odmieniają ją nie do poznania.
Dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafią uczynić ze zwykłego posiłku wyrafinowane, niecodzienne, niemalże królewskie danie.
W grzybach leśnych jest coś familiarnego, coś polskiego i swojskiego, co...
Karp oblany masłem
Czy zawsze smakuje? Czy musi być na świątecznym stole?
Nie, bo karp to polska ryba dobra na każdą porę. Czasem mulisty i tłusty, ale tradycyjnie go spożywamy.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 3 osób
Składniki:
1 średni...
Przepis na walentynkową kolację
Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację!
Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy wręcz przeciwnie, nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu...
Grillowane pieczarki z serkiem topionym
Smaczna karnawałowa przekąska na szybko. Kilka składników i gotowy dodatek.
Składniki dla 4 osób
20 sztuk dużych pieczarek
1 opakowanie serka topionego SERTOP np. śmietankowy lub Złoty Ementaler
kawałek serka brie
4 liście sałaty,
natka pietruszki do dekoracji, mielony pieprz
Przygotowanie
Pieczarki...
Grillowane roladki mięsne z serkiem topionym
Grillowane roladki mięsne szybkie i smaczne. Jako przekąska na imprezę bardzo smaczna i pożywna. Polecamy grillowane roladki mięsne z serkiem topionym.
Składniki dla 4 osób:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
pół kostki dowolnego serka topionego SERTOP
2 plastry ananasa
sól,...
Gnocchi z batatów
W Stanach Zjednoczonych bataty są elementem tradycji kulinarnej.
Obecnie także w Polsce rośnie grono miłośników tego warzywa, którego uniwersalność czyni je świetną alternatywą dla ziemniaków.
Składniki na 4 porcje:
600 g batatów
250 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek rukoli
30...