Sakiewki made in China
Czas przygotowania: 45 minutDla: 8 osób
Stopień trudności: łatwySkładniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Fixu Kurczak słodko-kwaśny Knorr
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów
- 1 papryczka chili
- 50 g...
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
Składniki na 4 porcje:- 500 g makaronu spaghetti
- słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
- 300 g sera gorgonzola
- 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
-...
Krewetkowa przystawka
Krewetka zakrapiana specjalną polewą Glassa Gastronomica Ponti smakuje wyśmienicie. Powstaje na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest gęsta, w smaku słodko kwaśna i świetnie nadaje się do mięs, sera, czy warzyw.
Składniki na 4 porcje: 600 g...
Fasolowe frittery z cevieche, krewetek i mango
Ciekawa potrawa, mało znana polskiej kuchni.. Krewetki i mango w cieście. Składniki:
• 250g surowych krewetek tiger, oczyszczonych
• 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
• sok z 2 limonek
• 1 duże mango, obrane i drobno...
TACACA (OSTRO – KWAŚNA ZUPA)
Ciekawa smakowo zupa z pierożkami, krewetkami na ostro-kwaśno. Prosta w przygotowaniu, wyrazista i smaczna, choć rozgrzewa i rozpala doskonała na każdy dzień.
Składniki:• 150 gram mielonej wieprzowiny
• 150 gram surowych krewetek tygrysich, oczyszczonych i drobno...
Leniwe pierogi Ewy Wachowicz
Jeden z ulubionych polskich szefów kuchni - Ewa Wachowicz - zaprasza widzów do poznania kulinarnych tradycji jej rodzinnego kraju. Ewa ujawnia sekrety tradycyjnych polskich przepisów w nowoczesnym, autorskim wydaniu.
Wśród prezentowanych specjałów znajdą się̨ m.in....
Przepisy Wojciecha Modesta Amaro
Wojciech Modest Amaro (ur. 1972 r. w Sosnowcu) Wybitny polski szef kuchni, właściciel restauracji, odznaczonej gwiazdką Michelin – Atelier Amaro, znajdującej się w Warszawie. Znany z kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej, którą nieustannie udoskonala...
Historia french press, czyli o kawie z zaparzarki
Czy to możliwe, że naczynie french press wynalazł Włoch? Zbadajmy historię tego naczynia i odkryjmy tajemnicę doskonałego sposobu na przygotowanie kawy za pomocą zaparzarki.Proste wynalazki – genialne smaki
Włosi mają bogatą historię związaną z uwielbieniem...
Winogrona w kuchni – przepisy
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który...
Ciasteczka kataifi – wspomnienie greckich wakacji
Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia.Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości...
Figa w przepisach
Wyjątkową słodycz fig można wykorzystywać w wielu daniach, oto przepisy pełne tych owoców.Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych.
Nic dziwnego, gdyż uznawany jest...
Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem.Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego...
Arbuz – „głowa” pełna pomysłów
Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B.Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1,...
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem
Ciekawe połączenie smaków, wydawałoby się, że nie pasujących do siebie.Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem. PolecamyCzas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 4
Stopień trudności: łatweSkładniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- garść świeżych malin,
- 1 Sos sałatkowy...
Trawa żubrowa w przepisach
Poza walorami smakowymi, wykorzystuje się ją m.in. leczniczo w medycynie, zielarstwie, przemyśle perfumeryjnym
Carpaccio Żubrówkowe
Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna,
1 laska wanilii,
2 łyżki oleju...