
Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.
Oto pyszny przepis, inspirowany kuchnią śródziemnomorską:
Składniki:
- Łosoś
- Papryka chili
- Czerwona papryka
- Cytryna
- Sól morska
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Listek bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1. Cytrynę dokładnie umyj.
2. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok.
3. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki.
4. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili.
5. Łososia grilluj ok. 15 minut.
6. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.Zródło: materiał Kuhne