Łosoś z chilli – przepis

Polacy bardzo często grillują. Jednak menu spotkań przy ruszcie na ogół wygląda tak samo. Kiedy nam i naszym gościom znudzi się już karczek czy kiełbasa, najlepiej przerzucić się na równie smaczne, ale zdrowsze ryby i owoce morza.

 

 Łosoś z chilli - przepis
Łosoś z chilli – przepis

Łosoś należy do jednej z najtłustszych ryb. Z tego powodu jest też łatwy do przyrządzenia, zarówno na grillu, patelni, jak i w piecu. Najlepiej jest go podawać w towarzystwie warzyw i cytryny. Podczas przygotowywania łososia, nie trzeba dodawać ani kropli tłuszczu.

Oto pyszny przepis, inspirowany kuchnią śródziemnomorską:

 Składniki:

  • Łosoś
  • Papryka chili
  • Czerwona papryka
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
  • Listek bazylii do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Cytrynę dokładnie umyj.
    2. Skórkę zetrzyj na tarce, a z pozostałości wyciśnij sok.
    3. Łososia polej sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę, natkę, sól i pieprz. Natrzyj wszystkim dokładnie rybę i odstaw na godzinę do lodówki.
    4. W tym czasie pokrój paprykę czerwoną i chili.
    5. Łososia grilluj ok. 15 minut.
    6. Gotową rybę ułóż na warzywach. Udekoruj bazylią.

    Zródło: materiał Kuhne