Uzdrawiająca moc herbaty!

Nie tylko jedzenie nas może nas uzdrowić. Niedoceniona przez wielu herbata, okazuje się fantastycznym lekiem na wiele przewlekłych chorób. Ważne jest tylko wybranie tej właściwej. Przeczytajcie zalety picia najpopularniejszych gatunków herbat!

Uzdrawiająca moc herbaty
Uzdrawiająca moc herbaty

Na sklepowych półkach znajdziemy herbatę sklasyfikowaną na różne sposoby, nie tylko ze
względu na region jej pochodzenia czy dodatki smakowe lub zapachowe, ale również kolor.
Wyróżnia się herbaty czarne, zielone, białe, a także czerwone. W Azji zaś panuje również
podział na barwy żółte oraz szmaragdowe. Podpowiadamy, czym różnią się poszczególne gatunki herbat i którą wybrać – dla zdrowia!

Herbata czarna

Herbata czarna to najpopularniejszy gatunek. Aby uzyskać odpowiedni smak i kolor tej
mieszanki, świeżo zebrany surowiec poddaje się kilku fazom obróbki – zwijaniu (zgniatanie
liści w celu wydobycia z nich soku komórkowego), więdnięciu (pozbawianie naturalnej
wilgotności), fermentacji (redukcja garbników) oraz suszeniu. W Przeszłości uważano, że niektóre składniki występujące w herbacie, takie jak kofeina i fluor, mogą osłabić kości, jednak ostatnie analizy sugerują, że picie czarnej herbaty może mieć na nie pozytywny wpływ. Badania przeprowadzone wśród starszych kobiet wykazały, że osoby, które piją cztery lub więcej filiżanek herbaty dziennie, odnotowały poprawę gęstości kości w porównaniu do kobiet, które nie piją herbaty. Czarna herbata pita bez mleka i bez cukru, nie zawiera kalorii, co powoduje, że jest najzdrowszą alternatywą dla większości napojów bezalkoholowych. Powszechnie uważa się, że tylko zielone herbaty mają zdrowe działanie i wspomagają organizm podczas stosowania diety. Pamiętajmy jednak, że zielone i czarne herbaty pochodzą z tej samej rośliny, Camelia sinensis, i zawierają podobne ilości przeciwutleniaczy i kofeiny, różnią się tylko procesem suszenia. Czarna herbata zawiera 99% wody i jej picie można doliczyć do dziennego spożycia (wskazywanego przez dietetyków) ośmiu filiżanek płynu dziennie.

Herbata biała

Biała herbata posiada niezwykle oryginalny smak. Nie cieszy się jednak tak dużą popularnością, jak napary w pozostałych barwach, ze względu na jej dość wysoki koszt oraz ograniczoną dostępność. Napar z białej herbaty zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy. Wysoka zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawy z diety. Napar działa pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, że białe herbaty wspomagają koncentrację.Białą herbatę zaleca się osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi, ponieważ zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych. Nie bez powodu nazywana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Filiżanka naparu zawiera ponad 2 razy więcej tych substancji niż herbata zielona.

Herbata Zielona

Zielona herbata to najstarszy z naparów, znany wśród Azjatów od wieków. Aby posiadał
piękną, zieloną barwę i esencjonalny aromat, świeżo zebrane liście poddaje się parowaniu, a
następnie suszeniu w ogniowych piecach, gdzie pod wpływem dużej temperatury tracą
wilgotność. Dzięki tym dwóm zabiegom zachowują naturalną zawartość taniny i 1%
związków kofeinowych, co sprawia, że napar bogaty jest w witaminę C, chlorofil i minerały.
Zielona herbata posiada delikatny smak i ma pozytywny wpływ na nasz organizm, np.
wspomaga koncentrację. Przeciwutleniacze wzmacniają odporność komórek, chroniąc je przed niepożądanymi procesami utleniania. Wiążą wolne rodniki, które w naszym ciele prowadzą do wielu niechcianych procesów – starzenia się organizmu, zmian w funkcjonowaniu komórek lub ich śmierci, powstawania nowotworów. Dlatego dieta bogata w antyoksydanty pomaga uniknąć chorób układu krwionośnego i chorób nowotworowych. Uważa się, że polifenole mogą opóźniać procesy starzenia, stąd duża popularność olejków i wyciągów roślinnych również w kosmetykach. Przyczyniają się one również do zwiększenia mineralnej gęstości tkanki kostnej.