Składniki:
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 2 łodygi selera naciowego
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 200 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- imbir
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- gęsty jogurt
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny.
- W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę.
- Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej.
- Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.