Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Ciecierzyca, czyli roślina strączkowa, która jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Od niedawna podbija także serca Polaków. Pyszna zupy z cieciorki ze szpinakiem zostawi po sobie niezapomniane wrażenia.

Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • imbir
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • gęsty jogurt

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny.
  2. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę.
  3. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.