
Nikogo już nie zaskakują informacje, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, glutenu należy unikać, a przetworzona żywność jest rakotwórcza i nadaje się tylko do śmieci. Zewsząd atakują nas kolejne „udowodnione naukowo” rewelacje dotyczące sposobu odżywienia. W efekcie często nie wiemy, jak przeprowadzić proces zmiany. Albo wybieramy katorżnicze diety, albo po wyeliminowaniu z jadłospisu kolejnych produktów, zostajemy z przysłowiowym liściem sałaty na obiad. Jak raz na zawsze zmienić nawyki żywieniowe, aby nie mieć poczucia krzywdy, jeść do syta i zwyczajnie czuć się lepiej?
„Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” to napisana w oparciu o bestseller „Alkaliczny styl życia” książka kulinarna zawierająca ponad 90 przepisów oraz część teoretyczną. Beata Sokołowska wraz z Edytą Skorupską – psychodietetykiem, przedstawiają podstawowe zasady zdrowej alkalicznej diety. Wskazują listę produktów, które powinny być na co dzień w użyciu w każdym domu i przepisy na zdrowe dania uszeregowane wg produktu bazowego. Taki układ ma ułatwić wykorzystanie żywności, którą akurat mamy w kuchni lub na którą mamy ochotę. Dodatkowo, przepisy są łatwe w przygotowaniu, stworzone w oparciu o ogólnodostępne i niedrogie składniki. Książka wpisuje się także w popularny ostatnio trend „zero waste”, podsuwając propozycje na pyszne dania wykonane z resztek.
Dla tych, którzy nie mieli w rękach poprzednich książek Beaty Sokołowskiej, krótkie wyjaśnienie czym jest „alkaliczny styl życia”. Chodzi w nim o równowagę. Dieta przeciętnej osoby w naszym kraju jest zakwaszająca i wciąż brakuje w niej wystarczającej ilości pożywienia zasadotwórczego, pomagającego zachować cenny dla zdrowia balans kwasowo-zasadowy. To od niego zależy nie tylko nasze samopoczucie, lecz także zdrowie. Zwykle nie brakuje nam w kuchni pomysłów na wykorzystanie produktów zakwaszających, takich jak np. mięso, ryby, sery, biała mąka itd., nie wiemy natomiast, jak i co gotować z tego, co alkalizujące. Propozycje gotowych dań mają więc ułatwić proces wprowadzania zmian i zainspirować do własnych eksperymentów w kuchni.
O autorkach:
Beata Sokołowska – psycholog zdrowia, autorka książek „Alkaliczny styl życia” i „Alkaliczny detoks”. Od lat interesuje się wpływem odżywiania i detoksu na jakość życia. Inspiruje do zmian i aktywnie propaguje styl życia stawiający na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Prowadzi warsztaty, wykłady oraz program „gruntowny detoks” oczyszczający organizm ze złogów i toksyn. Jest autorką popularnego bloga alkalicznystylzycia.blogspot.com, który miesięcznie odwiedza ponad 70 tysięcy użytkowników. Jej motto to „równowaga we wszystkich sferach życia”.
Edyta Skorupska – promotorka zdrowia i specjalistka psychodietetyki, doradca w zakresie odżywiania i coach zmiany nawyków żywieniowych. Od kilku lat prowadzi warsztaty zdrowego gotowania i wykłady na temat zdrowia,zachęcając do zmian w kuchni metodą małych kroków. Jest autorką bloga przyzielonymstole.blogspot.com, na którym można znaleźć przepisy bez glutenu, nabiału i cukru rafinowanego. Jej pasją jest tworzenie nowych receptur i fotografia kulinarna.
O książce:
Tytuł: Alkaliczne gotowanie
Autorki: Beata Sokołowska, Edyta Skorupska
Data premiery: 12 kwietnia 2017
Cena: 39,90 zł
Wydawnictwo: Muza SA