
Szybki, prosty i smaczny pomysł na chrupiące śniadanko!
Pomidory dają nam duże pole do popisów kulinarnych! Dla pochłaniaczy pomidorowych sosów i ketchupożerców przygotujcie domową wersję bez konserwantów z własnym smakiem. Marynowane saute lub z innymi warzywami, w całości czy krojone – wszystkie będą smakować wyśmienicie. Pomidorówka z młodych pomidorów to idealny obiad dla maluchów
w czasie lata. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców póki są i stosować, jako przekąskę w pracy, ale i pokusić się o przygotowanie własnych przetworów na późniejsze miesiące.
Na przepyszne śniadanie, na lekki obiad i domowe przetwory – idealne pomidory!
Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami
- Pomidory umyć, pokroić duże w kostkę ok 1,5 cm. Koktajlowe na pół.
- Szalotkę posiekać drobno, liście ziół porwać, wszystko wymieszać w misce,
dodać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem. - Twarożek wymieszać z oregano i startym czosnkiem, doprawić solą.
- Grzanki posmarować delikatnie masłem z obu stron, zrumienić na patelni lub w piekarniku z funkcją grilla.
- Posmarować czosnkowym twarożkiem, a na wierzchu ułożyć pomidorową sałatkę.