Palce wiedźmy – zdrowa przekąska na Halloween
Halloween to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu potrawy muszą być przerażające. W związku z tym California Prune Board wspólnie z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku, zainspirowana mrocznymi motywami,...
Przepis na rozgrzewający, jesienny napój
Składniki:
2 torebki czarnej herbaty
1 litr wody
3 plasterki pomarańczy
2 plasterki cytryny
2 łyżki miodu
4 plasterki imbiru
15 sztuk goździków
3 gwiazdki anyżu
Sposób przygotowania:
Cytrynę i pomarańczę sparzyć, kawałek imbiru obrać.
...
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny...
Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu
Zrobiliśmy smaka na coś słodkiego? Już teraz sięgnij po przepis na rewelacyjną śliwkową konfiturę z dodatkiem rumu. Z nią niestraszne nam będą nawet wielkie mrozy!
Czas przygotowania: 160 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 kg śliwek
500...
Śląska zupa krem „Ajntopf z franckami” z nutą włoską
Gęsta i sycąca zupa jednodaniowa Ajntopf z franckami to kwintesencja śląskiej tradycji, nawiązującej do szanowania jedzenia oraz zasady, że nic w kuchni nie może się zmarnować i wszystko musi być treściwe.
Składniki:
1 paczka klasycznie wyrabianych śląskich kiełbas firmy...
Panierowane parówki z kozim serem
Czas przygotowania: 20 minut.
Składniki:
Parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga)
Sposób przygotowania:
1. Jajko rozdrabniamy i przyprawiamy solą.
2. Parówki przekrajamy na pół, obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej.
3. Następnie podsmażamy je na patelni z każdej strony.
4....
Karczochy marynowane w białym occie
Marynowanie to nic innego jak konserwowanie produktów za pomocą octu, wina, oleju, masła, a czasem nawet kwaśnego mleka. Najbardziej znane jest jednak przygotowywanie produktów w syropie octowym, do którego zadań należy nie tylko przedłużenie przydatności...
Zapiekanka z rydzami
Ta pora roku emocjonuje szczególnie mocno zapalonych grzybiarzy, ale stanowi również niewyczerpane źródło inspiracji dla kulinarnych pasjonatów. Zdradzamy najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr na dania z grzybami w roli głównej!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób:...
Parówki w cieście francuskim ze szpinakiem
czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
Ciasto francuskie
Żółty ser
Szpinak mrożony
Czosnek
Jajko
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak wraz z czosnkiem odparowujemy na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ostudzamy.
...
Krem z białych warzyw i gruszki
Składniki:
Por
Duży korzeń pietruszki
Cebula
2 ząbki czosnku
Gruszka z puszki marki Sandra
1,5 l bulionu
100 g gorgonzoli
Odrobina masła do smażenia
Orzechy włoskie
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek...
Rozgrzewający gulasz po węgiersku
Zapewne największym problemem przy gotowaniu tej potrawy może być znalezienie odpowiednich przypraw, a później dobranie do nich właściwych proporcji. Dzięki niemu osiągniemy wyjątkowy smak tego tradycyjnego węgierskiego dania.
Składniki:
400 g mięsa wieprzowego, np. łopatki
...
Domowa pełnoziarnista tortilla z kurczakiem
Składniki dla 4 osób:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pierś z kurczaka
½ czerwonej papryki
½ czerwonej cebuli
kilka plastrów zielonego ogórka
1 łyżeczka...
Łosoś w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze
Dla miłośników ryb przygotować możemy smacznego i pachnącego – łososia. Z dodatkiem cukinii i… oscypka smakować on będzie wyśmienicie. Koniecznie trzeba tego spróbować!
Składniki:
600 g fileta z łososia bez skóry
3 łyżki...
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami
Składniki:
500 g wołowiny gulaszowej
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
...
Leczo warzywne
Do przyrządzenia pysznego lecza warto wykorzystać nie tylko tę czerwoną, lecz także sięgnąć po jej żółtą i zieloną odmianę. Niezastąpione okażą się też pomidory, które w tym okresie smakują najlepiej. Na gruncie polskim bardzo...