PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Szwedzka przystawka – kumpir

0
"Szwedzki stół" pozwala zaproszonym dowolnie komponować posiłek, nie wymaga spożywania go w określonym czasie i kolejności. Składniki: 1 ziemniak 1 łyżka drobno pokrojonego żółtego sera 1 łyżka wędzonego łososia 8 szt. kaparów 2 plasterki suszonych pomidorów Sos czosnkowy Folwark nagrodzony certyfikatem...

Przepis na pyszną cykorię w szynce

0
Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak...

Pischinger ciasteczkowy

0
Aby zaskoczyć gości szybkimi i sprawdzonymi smakołykami, warto sięgnąć po herbatniki Jutrzenka Petit Beurre i autorskie przepisy mistrza kulinarnego Jerzego Sobieniaka. Czas przygotowania: 30 min Porcje: 8–10 Poziom trudności: średnio-łatwy Składniki: 1 opakowanie wafli kwadratowych 5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka...

Przepis na hummus

0
Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną...

Czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawiną

0
Dużym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania. Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g...

Przepis na najlepszy sernik na świecie

0
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast cieszących się od lat niesłabnącą popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Nic więc dziwnego, że sernik doczekał się bardzo wielu odsłon i serwowany jest na mnóstwo sposobów. Lista...

Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

0
Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis. Składniki:  300 g suszonych daktyli  100 g masła  250 g mąki  ½...

Sos koperkowy do ryb

0
Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy: Sos koperkowy Składniki:  szalotka - 1 sztuka olej roślinny do smażenia - 2 łyżki mleko 3,2% - 200 ml koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka  masło - 2 łyżki pieprz biały...

Przekąski w klimacie orientu

0
Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski...

Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

0
Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję. Składniki: opakowanie tartaletek (np. Dan Cake) dynia 500g cebula 1 średnia pomidory suszone z zalewy 3 sztuki 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów ½  łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki płatków...

Wigilijny kompot z suszonych owoców

0
Składniki:  suszone jabłka - 200 g suszone śliwki - 200 g suszona wędzona gruszka - 200 g cukier - 300 g goździki - 3 sztuki kawałek cynamonu - 1 sztuka starta skórka z 1 pomarańczy woda - 3 l Sposób przygotowania: Do garnka włóż...

Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem

0
Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i...

Przepis na pyszny świąteczny piernik

0
Przepis idealny na długie zimowe wieczory. Składniki: 1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru (lub do smaku) 5 jajek (L) 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników 3...

Zupa piernikowa – Moczka

0
Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. Moczka doczekała się bardzo wielu odsłon, które różnią się głównie dodatkami, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Zupę można przygotować zarówno z piernika jak...

Spaghetti alla Carbonara

0
Szukasz sposobu na bardzo szybki i pyszny obiad? Jeśli tak to mamy dla Ciebie doskonały przepis. Spaghetti Carbonara to pyszne danie z makaronu, które przygotujesz w 10 minut! Składniki dla 4 osób: 350g makaronu spaghetti Arrighi  150...

Ciekawe tematy

Uroda

Przebarwienia skóry grożą nam również zimą. Jak się przed nimi uchronić?

1
Przebarwienia to nie tylko letnie zmartwienie. W mroźne dni promienie słoneczne potrafią być równie groźne, co w lipcu i sierpniu. Jak chronić twarz w...

Polecane