Czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawiną
Dużym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.
Składniki:100 g miękkiego masła
100 g...
Przepis na najlepszy sernik na świecie
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast cieszących się od lat niesłabnącą popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Nic więc dziwnego, że sernik doczekał się bardzo wielu odsłon i serwowany jest na mnóstwo sposobów. Lista...
Babeczki daktylowe z sosem waniliowym
Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis.
Składniki: 300 g suszonych daktyli
100 g masła
250 g mąki
½...
Sos koperkowy do ryb
Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:Sos koperkowySkładniki: szalotka - 1 sztuka
olej roślinny do smażenia - 2 łyżki
mleko 3,2% - 200 ml
koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka
masło - 2 łyżki
pieprz biały...
Przekąski w klimacie orientu
Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski...
Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym
Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję.Składniki:
opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)
dynia 500g
cebula 1 średnia
pomidory suszone z zalewy 3 sztuki
2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki płatków...
Wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki: suszone jabłka - 200 g
suszone śliwki - 200 g
suszona wędzona gruszka - 200 g
cukier - 300 g
goździki - 3 sztuki
kawałek cynamonu - 1 sztuka
starta skórka z 1 pomarańczy
woda - 3 lSposób przygotowania:Do garnka włóż...
Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem
Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej
kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym
świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i...
Przepis na pyszny świąteczny piernik
Przepis idealny na długie zimowe wieczory.Składniki:1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę
3 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
5 jajek (L)
2 łyżeczki sody
przyprawa do pierników3...
Zupa piernikowa – Moczka
Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. Moczka doczekała się bardzo wielu odsłon, które różnią się głównie dodatkami, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Zupę można przygotować zarówno z piernika jak...
Spaghetti alla Carbonara
Szukasz sposobu na bardzo szybki i pyszny obiad? Jeśli tak to mamy dla Ciebie doskonały przepis. Spaghetti Carbonara to pyszne danie z makaronu, które przygotujesz w 10 minut!Składniki dla 4 osób:350g makaronu spaghetti Arrighi
150...
Karp w szarym sosie z bakaliami
Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3Składniki:świeży karp – 1,5 kg
ziele angielskie - 2 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
cebule, średnie...
Pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską
Polacy kochają pierogi. To podstawowe danie, które znajduje się niemal na każdym wigilijnym stole. Podajemy niebanalny przepis, który zachwyci Twoich gości!Składniki:
Na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 550)
Ok. 150 ml ciepłej wody
Szczypta soliNa farsz:150 g...
Królik w winie ze śliwką kalifornijską
Do Wigilii pozostało już tylko 15 dni! Z okazji przedstawiamy propozycję świątecznego królika w winie autorstwa Marietty Mareckiej. Składniki:1 tuszka królika
4 łyżki masła
Kilka gałązek tymianku
4 listki szałwii
200 g śliwek kalifornijskich
Sól, pieprz
4-5 szalotek
2 ząbki czosnku
1...
Przepis z brukselką w roli głównej
Kapusta warzywna brukselska powszechnie znana jest pod zdrobniałą nazwą "brukselka". Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dokonano tego właśnie w Belgii, której Bruksela jest stolicą. Uprawiana od XVII wieku zdążyła kulinarnie podbić wiele...