PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Sos koperkowy do ryb

0
Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy:Sos koperkowySkładniki: szalotka - 1 sztuka olej roślinny do smażenia - 2 łyżki mleko 3,2% - 200 ml koper drobno pokrojony – 1/4 pęczka  masło - 2 łyżki pieprz biały...

Przekąski w klimacie orientu

0
Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski...

Tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

0
Tartaletki to świetna przekąska na imprezę lub specjalną okazję.Składniki: opakowanie tartaletek (np. Dan Cake) dynia 500g cebula 1 średnia pomidory suszone z zalewy 3 sztuki 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów ½  łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki płatków...

Wigilijny kompot z suszonych owoców

0
Składniki: suszone jabłka - 200 g suszone śliwki - 200 g suszona wędzona gruszka - 200 g cukier - 300 g goździki - 3 sztuki kawałek cynamonu - 1 sztuka starta skórka z 1 pomarańczy woda - 3 lSposób przygotowania:Do garnka włóż...

Śledź w grzybach z ziołami z orzechowym wafelkiem

0
Ryby, podobnie jak barszcz z uszkami, kapusta czy pierogi z grzybami to absolutna podstawa wigilijnej kolacji, a do grona najpopularniejszych należą karp i śledzie. Jak je przyrządzić, aby nadać tym świątecznym potrawom zupełnie nowego smaku i...

Przepis na pyszny świąteczny piernik

0
Przepis idealny na długie zimowe wieczory.Składniki:1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru (lub do smaku) 5 jajek (L) 2 łyżeczki sody przyprawa do pierników3...

Zupa piernikowa – Moczka

0
Można ją serwować rzadką lub gęstą jak budyń. Moczka doczekała się bardzo wielu odsłon, które różnią się głównie dodatkami, jednak podstawą zupy zawsze jest dobry, aromatyczny piernik. Zupę można przygotować zarówno z piernika jak...

Spaghetti alla Carbonara

0
Szukasz sposobu na bardzo szybki i pyszny obiad? Jeśli tak to mamy dla Ciebie doskonały przepis. Spaghetti Carbonara to pyszne danie z makaronu, które przygotujesz w 10 minut!Składniki dla 4 osób:350g makaronu spaghetti Arrighi  150...

Karp w szarym sosie z bakaliami

0
Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 3Składniki:świeży karp – 1,5 kg ziele angielskie - 2 sztuki liść laurowy - 2 sztuki cebule, średnie...

Pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską

0
Polacy kochają pierogi. To podstawowe danie, które znajduje się niemal na każdym wigilijnym stole. Podajemy niebanalny przepis, który zachwyci Twoich gości!Składniki: Na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 550)  Ok. 150 ml ciepłej wody  Szczypta soliNa farsz:150 g...

Królik w winie ze śliwką kalifornijską

0
Do Wigilii pozostało już tylko 15 dni! Z okazji przedstawiamy propozycję świątecznego królika w winie autorstwa Marietty Mareckiej. Składniki:1 tuszka królika 4 łyżki masła Kilka gałązek tymianku 4 listki szałwii 200 g śliwek kalifornijskich Sól, pieprz 4-5 szalotek 2 ząbki czosnku 1...

Przepis z brukselką w roli głównej

0
Kapusta warzywna brukselska powszechnie znana jest pod zdrobniałą nazwą "brukselka". Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Dokonano tego właśnie w Belgii, której Bruksela jest stolicą. Uprawiana od XVII wieku zdążyła kulinarnie podbić wiele...

Sos cumberland doskonały do wołowiny

0
Sos cumberlandSkładniki: - żurawina świeża lub mrożona (może być dżem żurawinowy) - 50 g - czerwone wino - 300 ml - sok pomarańczowy - 200 g - goździki - 2 szt. - otarta skórka z 1 pomarańczy - laska cynamonu...

Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie

0
SkładnikiOk. 600 g filetów z halibuta ½ marchewki ½  pietruszki 4 plastry imbiru Sól, pieprz 2 gałązki rozmarynu 250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji Kilka gałązek koperku 1 skórka z cytryny w całości 1 goździk 1 kardamon 1 łyżka masła Ok. 600-700 ml...

Obiad z dwóch dań, czyli rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie...

0
Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób...

Ciekawe tematy

Uroda

Najmodniejsze kolory włosów na sezon jesień/zima 2017

0
Trendy w świecie fryzjerstwa w sezonie jesień/zima 2017 pozwalają być modną i równocześnie piękną kobietom o każdym typie urody. Do wyboru mamy zarówno naturalne...

Polecane