
Na świecie żyje ponad 2000 gatunków krewetek w najróżniejszych rozmiarach, od bardzo małych, po naprawdę duże okazy. Krewetka północna, znana również jako pandaletka północna, jest jednym z największych gatunków — może osiągnąć nawet 16 centymetrów długości. Ma charakterystyczny kształt przypominający literę „U” oraz czerwono-białe mięso, które jest ucztą dla podniebienia. Posiada kilka długich, różowych wąsów wystających z miejsca, w którym powinna mieć nos oraz parę, czarnych jak ziarenka pieprzu, umiejscowionych blisko siebie oczu. Krewetki norweskie są również bardzo pożywne i przyjazne dla środowiska. Zawierają dużo wysokowartościowego białka i są niskokaloryczne. W 100 g obranych krewetek znajdziemy (w zależności od gatunku) od 17 do 22 g białka. Mają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są także źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
Składniki:
- 20 szt. krewetek
- 2 łyżki masła klarowanego
- Mieszanka sałat z rukolą i roszponką
- 1 łyżka startego imbiru
- sok z 2 limonek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Pół łyżeczki syropu klonowego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy na nim krewetki przez ok. 2 minuty
- Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki
- W miseczce mieszamy oliwę z sokiem z limonek, imbirem
miodem, solą i pieprzem - Myjemy sałatę, osuszamy, układamy na talerz na niĄ pomidorki koktajlowe i krewetki
- Całość polewamy wcześniej przygotowanym w miseczce sosem
Smacznego!