DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

Norwedzy mówią nie kwasom tłuszczowym trans – a jak mogą się przed nimi bronić...

Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia - zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów.

Jednodniowy czy z dłuższym terminem przydatności? Każdy sok jest równy!

Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje1, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki.

Jak ograniczyć spożycie cukru?

Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Stewiarnia zdradza 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.

Noworoczne odchudzanie krok po kroku

Po świątecznej uczcie i sylwestrowej zabawie wielu z nas podejmuje się noworocznej walki z kilogramami. Jak sprawić, by nie wiązała się ona z wyrzeczeniami? Prezentujemy kilka sposobów jak wytrwać w tym postanowieniu.

Nastolatki i dieta, czyli czy powinniśmy odchudzać nasze dzieci

Komputer, telewizor i paczka chipsów – tak często wyobrażamy sobie spędzanie wolnego czasu przez nastolatków. Tymczasem wyniki ostatnich badań na temat zdrowia i zachowań zdrowotnych młodzieży wskazują, że realna kondycja młodych ludzi poprawia się. Jak jest naprawdę i co powinni zrobić rodzice, kiedy ich dziecko przybiera na wadze?

Właściwości granatu, o których nie masz pojęcia

Granat w starożytności uważany był za owoc wiecznej młodości i płodności. Owoc granatu zawiera witaminy A, C, B i E, pierwiastki: potas, selen, miedź, cynk, krzem i beta-karoten oraz najwięcej antyutleniaczy wśród roślin spożywanych przez człowieka. Owoce granatu przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają naczynia krwionośne, odmładzają, poprawiają przepływ krwi, a także łagodzą wszelkie stany zapalne i objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą. Granat działa również antynowotworowo. Jego owoce zalecane są też osobom zestresowanym. Jedzenie świeżych owoców granatu wskazane jest w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy.

Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Kto jest temu winien?

Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodliwy wpływ na zdrowie i szybko może doprowadzić do otyłości. Eksperci podkreślają, że rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na zawartość takich składników w produktach i uczulać na to dzieci. Problem w tym, że dorośli sami rzadko czytają etykiety.

Wieczorne objadanie się może być niebezpieczne?

Obowiązkowe jedzenie śniadania, regularne posiłki i unikanie wieczornego podjadania to podstawowe zasady na utrzymanie optymalnej diety. Aby nasz organizm pracował prawidłowo musimy również jeść więcej owoców i warzyw, kasz, ryb oraz ograniczyć czerwone mięso – podpowiada Elżbieta Lange, psychodietetyk, coach zdrowia.

Znana aktorka została wegetarianką. Dlaczego?

Aktorkę do rezygnacji z jedzenia mięsa skłoniły względy etyczne – uważa, że zwierzęta hodowane na mięso trzymane są w skandalicznych warunkach. Bujakiewicz nie zmieniła natomiast diety swojej córki, kupuje jej jednak wyłącznie mięso pochodzące od zwierząt z chowu na wolnym wybiegu.

Makaron podstawą zbilansowanej diety

Według badań Polacy zjadają rocznie ok. 5 kg makaronu, w porównaniu z takimi makaronowymi smakoszami jak Włosi czy Wenezuelczycy, to stanowczo mało. Biorąc pod uwagę, że węglowodany, których dostarcza makaron są podstawą piramidy żywieniowej to powinniśmy jadać go częściej - co najmniej raz w tygodniu.

Twoja waga kłamie? Na pewno nie mówi prawdy!

Wreszcie udało ci się zmobilizować do ćwiczeń. Biegasz, pływasz, jeździsz na rowerze, grasz w tenisa albo chodzisz na siłownię. Starasz się też zdrowo odżywiać. Na początku była euforia, bo efekty było widać gołym okiem. Minęło jednak trochę czasu i teraz, mimo intensywnych treningów i wielu wyrzeczeń, spada jedynie twoja motywacja, bo waga ani drgnie. Co się stało?

Ceikawe tematy

Uroda

Jak dbać o długie włosy? Sprawdź!

Jakie Ty masz piękne, długie włosy - usłyszałaś może nieraz i Ty sama wiesz najlepiej, że co piękne wymaga szczególnej pielęgnacji i uwagi - nic nie dzieje się samo!

Przepisy

Sałatka z bobikiem serem feta i pomidorami koktajlowymi

Sałatki z domieszką kuchni Bliskiego Wschodu to doskonały pomysł na posiłek, który idealnie sprawdzi się w ostatnie, ciepłe dni lata.

Dom