
Wiele z nas szuka magicznych środków gwarantujących, że uda się „zjeść ciastko i mieć ciastko” – czyli nie dopuścić do przybrania na wadze pomimo kosztowania pyszności świątecznych. Czy jest to możliwe? Zachęcamy do zapoznania się z naszym małym przewodnikiem.
Perfekcyjne przygotowanie
Jeżeli organizujesz świąteczny obiad u siebie, zadbaj o to, by przed zrobieniem zakupów zjeść coś pożywnego. Dzięki temu skoncentrujesz się wyłącznie na przygotowanej liście produktów do kupienia, a nie na niepotrzebnych i dodatkowych składnikach. Robiąc zakupy na czczo bardzo łatwo jest sięgnąć po niezbyt zdrowe produkty.
– Ważne jest to, żeby w okresie okołoświątecznej gorączki nie rezygnować z codziennego ruchu. Święta nie muszą oznaczać, a nawet nie powinny „świąt: od aktywności fizycznej”. Nawet w najmroźniejszy dzień, warto wybrać się na godzinny spacer między posiłkami, aby pobudzić organizm do lepszego trawienia. Zachowanie aktywności fizycznej oraz regularne nawadnianie organizmu, z pewnością wpłyną korzystnie na organizm w okresie grudniowej celebracji – mówi dr Paweł Rajewski, członek Rady Naukowej Herbalife Nutrition.
Jak już zasiądziesz z najbliższymi do stołu, pamiętaj, że najważniejsze podczas świątecznego ucztowania jest zachowanie umiaru. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad, aby zbytnio się nie przejadać.

Zdrowa uczta
Dobrym sposobem na zjedzenie mniejszej porcji wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej jest przygotowanie mniejszych talerzyków. Dzięki temu podane porcje będą wydawały się być dużo większe niż są w rzeczywistości. Możesz wówczas zjeść więcej innych potraw bez obawy przed przejedzeniem!
Warto również pamiętać o podaniu warzyw – gotowane na parze świetnie komponują się z rybami i są niezwykle zdrowe. Deser w postaci szeregu ciast, możesz zastąpić talerzem owoców lub dietetycznymi słodkościami – przepisy znajdziesz w internecie. Jeżeli chcesz zaproponować rodzinie i najbliższym zdrowszą kolację wigilijną, poszukaj zamienników dla tłustych i ciężkich składników. Wybierz jogurt zamiast śmietany do śledzika, przygotuj pasztet z soczewicy lub fasoli zamiast z mięsa. Możesz nawet spróbować zaskoczyć swoich gości i podać ciastka brownie zrobione z buraków! Ciekawe czy ktoś się zorientuje?

Każdy dobry kucharz powinien próbować swoich dań przed podaniem. Jednak nie zjada ich! Jeżeli nie możesz się oprzeć zapachowi pierogów z kapustą i grzybami, sięgnij po zdrową przekąskę, np. orzechy, Prażone ziarna soi lub Proteinowy baton Herbalife Nutrition. A w dniu oczekiwania na kolację wigilijną, dobrym rozwiązaniem zamiast posiłku jest Koktajl odżywczy Formuła 1 Herbalife Nutrition z dodatkiem warzyw lub owoców.