
Ponad 60% domów ma otwartą kuchnię
W ciągu ostatniego roku 64% wybierających dom zdecydowało się na kuchnię połączoną z salonem. Osoby te wskazują wiele plusów takiego rozwiązania: większa powierzchnia, więcej czasu spędzonego z bliskimi, ciekawe urządzenie przestrzeni. Zwolennicy open space, czyli otwartej przestrzeni, do minimum ograniczają drzwi wewnętrzne i ścianki działowe.
Wybór pomiędzy kuchnią otwartą a zamkniętą

Wybór pomiędzy kuchnią otwartą a zamkniętą
36% osób z analizowanej grupy zdecydowało się na projekt domu z zamkniętą kuchnią. Według nich główne zalety to: odosobnienie strefy gastronomicznej od wypoczynkowej, a także brak rozprzestrzeniania zapachu przygotowywanych potraw.
– Popularność otwartej na salon kuchni często ma podłoże czysto praktyczne – zamiast pokonywać wiele razy drogę z salonu, w którym spędzamy większość czasu, do oddalonej kuchni, wolimy zaoszczędzić czas i połączyć przestrzenie – wyjaśnia architekt Judyta Rybka, ekspert firmy Extradom. – Z drugiej strony modne stało się samo gotowanie – wspólnie z dziećmi czy znajomymi nabrało nowego znaczenia, stanowiąc swego rodzaju rozrywkę, której dodatkową zaletą jest efekt w postaci dania czy deseru – dodaje Judyta Rybka.
Zaznaczamy granicę pomiędzy kuchnią a pokojem
Jest kilka sposobów na zaakcentowanie obu przestrzeni. Najprostszym jest podłoga – ciekawie można oddzielić kuchnię od salonu, dobierając płytki i panele wedle gustu. Mogą ze sobą kontrastować lub przedstawiać jeden motyw i tę samą kolorystykę. Inną opcją jest sufit – granicę pomiędzy obszarami można przedstawić poprzez oświetlenie, zamieszczając np. punktowe ledy, bądź podwieszając sufit nad częścią gastronomiczną. Najbardziej dosłowne będzie odpowiednie ustawienie mebli – stół, wyspa kuchenna, bądź kanapa, która wyraźnie zaznaczy przejście do salonu.

Stół w kuchni czy w salonie?
Stół pełniący w domu bardzo ważną rolę, pojawia się w kuchni lub w salonie – w zależności od wygody i miejsca. 57% projektów domów uwzględnia osadzenie stołu w pokoju, 43% – w kuchni, która jest odpowiednio duża.
Spiżarnia – praktyczne miejsce na przechowywanie
Zapasy spożywcze, przetwory, pojemniki – problem z odpowiednim miejscem na nie rozwiąże spiżarnia. Takie pomieszczenie przy kuchni posiada 57% osób, które w ostatnim roku kupiły projekt domu. – Magazynowanie w wyznaczonym do tego miejscu sprzyja zachowaniu porządku w kuchni. Rozmaitych przedmiotów, także kuchennych, wciąż w domu przybywa, dlatego decyzja o wyodrębnieniu spiżarni będzie strzałem w dziesiątkę – komentuje Judyta Rybka.
