Makaron z buraka. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej!

Przepis na buraczany makaron, który wygląda i smakuje wybornie.

Makaron z burakami
Buraczany makaron

Makaron z burakami, i sam burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Taka skarbnica składników odżywczych nie może zostać pominięta w naszym codziennym jadłospisie.

Korzeń buraka kojarzy nam się z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikłą z chrzanem. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję organizmu.

Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA, wywołując nowotwory.

Makaron z buraka i zawarte w nim buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu. Przeciwwskazania? Posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycą powinny ich unikać. Wszyscy inni zaś zdecydowanie powinni włączyć je do swojej codziennej diety.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
  • Buraki – 2 szt. średniej wielkości
  • Cebula – 1 szt. średniej wielkości
  • Słodka śmietanka 18% – 150 m
  • Sok z 1/3 cytryny
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Parmezan lub Grana Padano do posypania
  • Sól, pieprz i cukier do smaku
  • Bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania makaronu z burakami:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  2. Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
  3.  Oliwę rozgrzewamy na patelni.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
  5. Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
  6. Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
  7. Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  8. Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
  9. Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!