Makaron z burakami, i sam burak to źródło witamin i minerałów. Ceniony jest głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości, np. obniża ciśnienie i wzmacnia organizm przy przeziębieniu. Taka skarbnica składników odżywczych nie może zostać pominięta w naszym codziennym jadłospisie.
Korzeń buraka kojarzy nam się z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikłą z chrzanem. Okazuje się, że nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję organizmu.
Buraki swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają proces starzenia się, ale także uszkadzają struktury DNA, wywołując nowotwory.
Makaron z buraka i zawarte w nim buraki to źródło energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: są niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym nie zawierają tłuszczu. Przeciwwskazania? Posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycą powinny ich unikać. Wszyscy inni zaś zdecydowanie powinni włączyć je do swojej codziennej diety.
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
- Buraki – 2 szt. średniej wielkości
- Cebula – 1 szt. średniej wielkości
- Słodka śmietanka 18% – 150 m
- Sok z 1/3 cytryny
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa – 2 łyżki
- Parmezan lub Grana Padano do posypania
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- Bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania makaronu z burakami:
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
- Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
- Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
- Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
- Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!