Sałatka, ale zdrowa i pożywna. Czerpmy z jesiennych dobrodziejstw jak najwięcej!
Składniki:
- świeży szpinak 1 opakowanie
- świeża roszponka 1 opakowanie
- figi 4 dojrzałe szt.
- ser kozi lub feta 150 g.
- jabłko 2 szt.
- orzechy włoskie 200 g.
- pieczywo do odpieku Dan Cake 1 opakowanie
Dip:
- miód 4-5 łyżek
- musztarda francuska 2 łyżki
- oliwa z oliwek 3-4 łyżki
- świeża bazylia oraz tymianek wedle uznania
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny 2 łyżki
Przygotowanie:
- Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki.
- Pieczywo Dan Cake podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki.
- W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy.
- Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
- W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku.
- Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser.
- Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.Smacznego!