Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna – jaką wybrać?

Produkty dostępne na półkach sklepowych często posiadają wiele dodatków niekorzystnych dla zdrowia, ale każdy miłośnik aromatycznych potraw może przygotować smakowite wędzonki we własnym domu.

Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna – jaką wybrać?

Produkty dostępne na półkach sklepowych często posiadają wiele dodatków niekorzystnych dla zdrowia, ale każdy miłośnik aromatycznych potraw może przygotować smakowite wędzonki we własnym domu. Domowe wędzenie wędlin, ryb i serów dostarcza wiele satysfakcji i pozwala uzyskać efekt najbardziej dopasowany do swoich preferencji smakowych. Jednak każdy, kto chce spróbować swoich sił w wędzeniu stoi przed dylematem – wędzarnia elektryczna czy tradycyjna? Z tego artykuł dowiesz się, co będzie lepszym rozwiązaniem na początek!

Wędzarnia elektryczna domowa – dlaczego sprawdzi się lepiej niż tradycyjna?

Wędzarnia tradycyjna składa się z paleniska wraz z tunelem do komory wędzarniczej, której konstrukcja jest zbudowana najczęściej z masywnych kamieni lub cegieł. Atutem tego rozwiązania jest możliwość stworzenia wędzarni o wielkości dostosowanej do potrzeb użytkownika, jednak proces wędzenia jest bardzo czasochłonny i angażujący. Najpierw należy pociąć drewno na szczapy, następnie zająć się rozpalaniem paleniska, a później przez cały czas doglądać temperatury i dokładać drewna.
Cały proces wymaga sporej wiedzy o wędzeniu, ale nawet pomimo doświadczenia ciężko uzyskać powtarzalne efekty. Prawdziwi pasjonaci wędzenia często decydują się na takie rozwiązanie, jednak dla początkującego znacznie lepsza będzie wędzarnia elektryczna, która całkowicie automatyzuje proces przygotowywania wędzonek.

Wędzarnia elektryczna z generatorem dymu

Wędzarnia elektryczna sprawia, że każdy może uzyskiwać świetne efekty wędzenia za każdym razem – nawet osoby, które nigdy wcześniej nie miały styczności z przygotowywaniem domowych wędzonek! Konstrukcja takiego urządzenia zazwyczaj wykonana jest z metalu, a wewnątrz znajdują się półki i haki na wędzone przysmaki. Każda wędzarnia elektryczna posiada także specjalny zasobnik, do którego należy wsypać opakowanie zrębek drewna oraz grzałkę i generator dymu, dzięki którym powstaje aromatyczny dym, nadający potrawom wyjątkowych walorów smakowych.

Wędzarnie elektryczne to urządzenia w pełni automatyczne – wystarczy przygotować produkty do wędzenia, napełnić zasobnik, a następnie ustawić temperaturę odpowiednią dla wybranej receptury. Później pozostaje już tylko wciśnięcie odpowiedniego przycisku, by urządzenie rozpoczęło pracę. Użytkownik nie musi kontrolować temperatury, ponieważ wydajna wędzarnia elektryczna z generatorem dymu utrzymuje ustawioną wartość przez cały czas, a wiórki wędzarnicze w zasobniku wystarczają na kilka godzin wędzenia!

Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna – jaką wybrać?

Wędzarnia elektryczna – jaką wybrać?

Dużą popularnością cieszą się produkty od polskiej marki Borniak – wędzarnie elektryczne w jej ofercie to modele z analogowym lub cyfrowym wyświetlaczem. Te urządzenia wymagają do pracy źródła prądu w pobliżu i są niezwykle proste w obsłudze. Generator dymu pracuje bardzo wydajnie, dzięki czemu zrębki drewna zapewnią nawet 8 godzin. Wszystkie produkty są równomiernie wędzone i zachwycają pięknym kolorem i wyśmienitym smakiem. Wędzarnia elektryczna Borniak, w zależności od modelu oferuje od 70 do 150 l pojemności, a to oznacza, że najbardziej wydajne urządzenia pomieszczą nawet 20 kg wsadu! Ponadto, marka Borniak posiada w swojej ofercie smokery, które osiągają jeszcze większe temperatury i sprawdzają się do metody barbecue.

Wędzarnia elektryczna czy tradycyjna – jaką wybrać?

Kolejną propozycją jest mała wędzarnia elektryczna, która zmieści się nawet na niewielkim tarasie lub balkonie, umożliwiając wędzenie nawet osobom, które nie mają dużego ogrodu! Warto zwrócić uwagę na propozycję od fińskiej marki Muurikka – wędzarnia elektryczna balkonowa w jej ofercie posiada także funkcję grillowania! Element grzewczy może być umieszczony w korpusie urządzenia, jeśli ma służyć do wędzenia lub pod pokrywą, by umożliwić
grillowanie. Co prawda, pojemność takiego urządzenia jest znacznie mniejsza niż pełnowymiarowej wędzarni, ale dzięki kompaktowym rozmiarom zmieści się praktycznie wszędzie!

Artykuł partnera