
Kochani,
Karnawał w pełni, a co za tym idzie? Domówki, imprezy i spotkania z przyjaciółmi! W związku mamy dla Was konkurs. Chcemy dowiedzieć się, jakie jest wasze popisowe ciasto, które przygotowujecie podczas karnawału?
Może macie sprawdzony przepis od swojej mamy? A być może przepis otrzymałyście na jednej z wypraw za oceanem od miejscowego szamana? Jakiekolwiek Wasze ciasto i jego historia by nie była podzielcie się nią z nami!
3 zestawy: Książka Ewy Wachowicz + zestaw przypraw marki Appetita
Jedyne co musicie zrobić, to zamieścić POD WPISEM KONKURSOWYM KOMENTARZ, a w nim:
- Napisać jakie jest wasze popisowe ciasto, które przygotowujecie podczas karnawału?
- Polubić naszego Facebooka Obcasy.pl i polecić nas 3 znajomym
Konkurs rozpoczynamy dzisiaj (11.12.2015) i kończymy (17.01.2016). Wyniki ogłosimy 18 stycznia o godzinie 12:00.
Regulamin konkursu znajdziesz tutaj >>>
ROZWIĄZANIE KONKURSU!
Zestawy trafiają do…
1.MirkaWu,,KRÓLEWICZ
czyli idealny towarzysz karnawałowej imprezy
Składniki na krem:
1 kostka masła
0,5 litra mleka
0,75 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Poza tym potrzebne będą:
4 opakowania pierników katarzynek bez polewy
1 słoiczek dżemu wiśniowego lub powideł
czekolada gorzka (na polewę)
Przygotowanie
1. Biszkopt:
Biszkopt przygotowujemy w następujący sposób. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i cukier wanilinowy.
Dodajemy żółtka, nadal ubijając. Następnie powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, rozsmarowując je równomiernie na blasze.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut z włączonym termoobiegiem.
Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 blaty.
2. Krem:
Gotujemy mleko z cukrem. Rozrabiamy budynie i gotujemy. Do budyniu wlewamy ciepłą, roztopioną margarynę. Zagotowujemy raz jeszcze, mieszając, aż masa stanie się jednolita.
3. Całe ciasto:
Jeden z biszkoptowych blatów smarujemy dżemem, na to wykładamy pierniki-katarzynki. Na piernikach ma wylądować prawie cały krem (zostawić trzeba tylko kilka łyżek do rozsmarowania na wierzchu ciasta). Na krem wykładamy drugi blat biszkoptowy. Wierzch smarujemy kremem i ozdabiamy czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej.
Taki królewicz to nieodzowny towarzysz każdej kobiety głodnej wrażeń! Bo przecież każda z nas marzy właśnie o królewiczu! Czyż nie?”

2. Mamamysia
,,Podobne do tych babeczkowe sówki zobaczyłam dawno temu, będąc jeszcze nastolatką w jednym z kolorowych, zagranicznych magazynów. Tak bardzo mi się spodobały, że postanowiłam spróbować przenieść je na polski grunt i po kilku nieudanych próbach udało mi się je w końcu wykonać na jedno z karnawałowych przyjęć z moim rodzeństwem i naszymi znajomymi. Przygotowywałam je później co roku na Święta, bo zawsze budziły zachwyt, nie tylko wśród dzieci. Teraz jestem mamą dwóch małych urwisów i babeczkowe sówki są obowiązkowym punktem w karnawałowym menu na każdym kinderbalu.
Składniki:
•12 szt. gotowych kruchych babeczek
•24 szt. małych ciastek markizy
•1 opakowanie cukierków Skittless
•1/2 kostki masła
•1/4 szkl. wody
•1/2 szkl. cukru
•1 cukier wanilinowy
•2 łyżki kakao
•1,5 szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić na wolnym ogniu, odstawić do ostygnięcia.
Ciastka markizy przekroić nożem w ten sposób, aby na 1 połówce pozostał cały krem.
Babeczki ułożyć na tacy.
Do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, napełnić masą babeczki. Szybko (aby masa nie stężała) nakleić na babeczki połówki markiz masą do góry w sposób pokazany na zdjęciu, tworząc oczy sówek, ze Skittlesów zrobić źrenice-przyklejając je odrobiną masy lub Nutelli oraz dzióbki.
Brwi wyciąć z pozostałych połówek markiz (lub z okrągłych ciastek biszkopcików-jest łatwiej je wycinać).
Sówki pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę, aby masa stężała. Smacznego!”

3. Anna Bujak
,,U mnie niezmiennie królują rureczki z kremem
Rurki półfrancuskie
Ciasto: 30 dag mąki tortowej, 20 dag masła, 3 żółtka, około 4 łyżek śmietany. Do wykończenia ; białko, cukier, orzechy
Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę i żółtka – siekać. Kilkoma ruchami zarobić ciasto (nieco gęściejsze jak pierogowe). Schłodzić przynajmniej 30 minut do 6 godzin. Wałkować na 3 – 5 mm, krojąc pasy szerokości 3 cm/20 cm. Nawijać na metalową rurkę (zakładka 1 cm), smarować białkiem i zanurzać w posiekanych orzechach z cukrem. Piec w temperaturze 200 °C.
Krem do rurek : 20 dag masła, 25 dag cukru, 1 szk. Mleka, cukier waniliowy, 2 – 3 żółtka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, spirytus, szczypta kwasku cytrynowego
Do 4 łyżek mleka (odlanych ze szklanki), dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka – rozprowadzić. Resztę mleka zagotować, dodać oba cukry. Gotujące mleko zestawić, wlać zawiesinę z żółtek i mieszając zagotować. Ostudzić.
Utrzeć masło, dodając po łyżce zimny budyń – ucierać. Dodać spirytus, kwasek cytrynowy. Gotowym kremem napełniać rurki.”

Gratulujemy serdecznie!
Prosimy o przesłanie danych adresowych wraz z numeru telefonu dla kuriera w przeciągu 7 dni na [email protected] w temacie “Konkurs Ciasto – wygrana”. Przesyłkę wyślemy do 21 dni roboczych na wskazany adres.