Krupnik staropolski z mięsem

Kasza jęczmienna to nieodzowny składnik krupniku. Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a szef kuchni Knorr poleca ją także do nadziewania gołąbków czy faszerowania warzyw.

Krupnik staropolski z mięsem

Składniki:

  • kasza jęczmienna – 0,6 szklanki
  • żeberka wieprzowe – 300 gramów
  • marchew – 1 sztuka
  • por – 1 sztuka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr – 2 sztuki
  • seler – 0,5 sztuki
  • ziemniaki – 200 gramów
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • kminek – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.
  2. W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce. Warzywa dodaj do mięsa pod koniec jego gotowania.
  4. Następnie dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.
  5. Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękkie.
  6. Gotową zupę podawaj z mięsem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Kasza jęczmienna

- Krupnik

- Przepis jesienny