Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

85% Polaków nie zauważa różnicy pomiędzy smakiem masła i margaryny na kanapkach - wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Poznaj się na tłuszczach”. Celem badania było sprawdzenie preferencji masło vs. margaryna oraz wiedzy Polaków na temat wspomnianych produktów do smarowania pieczywa.

Masło czy margaryna
Masło czy margaryna

50% Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest zdrowszy i smaczniejszy. Z tego powodu organizatorzy kampanii „Poznaj się na tłuszczach” podjęli wyzwanie i sprawdzili, jak rzeczywiście wygląda wyobrażenie i wiedza Polaków na temat masła i margaryny.
Zwolennicy obu produktów zostali poddani eksperymentowi blind test, podczas którego każdy z nich otrzymał do spróbowania dwie identyczne kanapki  – jedna posmarowana masłem, druga margaryną. Aż 85% osób spontanicznie, nie zauważyło między nimi żadnej różnicy, blisko 10% wskazało na różnicę, która rzeczywiście nie istniała (np. inne pieczywo), a tylko 5% osób wskazało na tym etapie badania na różnicę w  smarowidle. Co więcej, po wyraźnej sugestii, że kanapki różnią się, nadal tylko niewielki odsetek –  7,3% osób zwróciło uwagę na różnicę w produkcie, którym posmarowane zostały kanapki.To pokazuje, że deklarowane przez wiele osób preferencje smakowe w wyborze masła i margaryny są mitem.

Istotne walory zdrowotne

Wyniki blind testu zostały uzupełnione o badanie fokusowe, które na podstawie dyskusji zweryfikowało przyzwyczajenia, wiedzę i opinię uczestników związane z produktami do smarowania pieczywa. Wyniki potwierdziły funkcjonujące w społeczeństwie błędne przekonania na temat masła i margaryny, a także brak znajomości niektórych podstawowych faktów  dotyczących tłuszczu w diecie. Większość osób, które wzięły udział w badaniu, nie potrafiło np. stwierdzić, czy wskazane rekomendacje żywieniowców w zakresie wyboru produktu do smarowania pieczywa są prawdziwe: „Dla polskiej populacji osób dorosłych rekomendowanym tłuszczem do smarowania pieczywa jest margaryna” – uzasadnienie: jest jednym z zalecanych tłuszczów roślinnych.
„Masło jest polecane w żywieniu dzieci do 3 r.ż. w żywieniu osób starszych i w podeszłym wieku, u których wydzielanie soków trawiennych i zawartość w nich enzymów trawiennych jest relatywnie mniejsza” – uzasadnienie: jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym, nie jest produktem wysoko przetworzonym.
Tymczasem jak podkreślają eksperci to właśnie fizjologiczne i energetyczne zapotrzebowanie  człowieka powinno być kryterium decydującym o wyborze rodzaju smarowidła: Zarówno masło
i margaryna mają swoje niewątpliwe walory zdrowotne i to one z punktu widzenia żywieniowców są najważniejsze. Podstawową zasadą, jaką każdy z nas powinien wziąć pod uwagę, to wiek i stan zdrowia. Warto przy tym pamiętać o kontrolowaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, którew nadmiarze i poprzez swoje działanie prozapalne sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych –  komentuje ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach” dietetyk mgr Ewa Kurowska.

Nowoczesność kontra tradycja

Polacy deklarują, że w codziennej diecie przestrzegają podstawowych zasad zdrowego żywienia, w praktyce jednak o wyborze spożywanych produktów w dużej mierze decydują wyobrażenia na ich temat. Organizatorzy kampanii „Poznaj się na tłuszczach” postanowili sprawdzić jak postrzegane pod tym względem są masło i margaryna.
Margarynie przypisywano takie cechy takie jak nowoczesność, dynamiczność, a także prozdrowotność i funkcjonalność. Masło kojarzone jest z tradycją, spokojem i  stonowaniem. Mówiąc o walorach fizycznych obu produktów do smarowania pieczywa, badani wskazywali na prostotę składu masła i rozbudowany  skład margaryny. Masło postrzegane jest jako trudne a margaryna łatwa w rozsmarowaniu. Nadal jednak wiele osób często błędnie obawia się o to, że drugi z wymienionych produktów jest zbyt mocno przetworzony.
Wysokiej jakości margaryny zawierają do ok. 82% tłuszczów pochodzących z olejów: rzepakowego czy słonecznikowego. Większość współczesnych margaryn jest też wytwarzanych w oparciu o recepturę eliminującą tłuszcze trans, których tak bardzo się obawiamy. Wybierając masło również warto zwracać uwagę na zawartość tłuszczu – prawdziwe powinno składać się z 82% tłuszczu mlecznego. Dlatego w przypadku wyboru obu ze wspomnianych produktów do smarowania pieczywa warto czytać etykiety i zwracać uwagę na skład – dodaje ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Wpis znaleziono dzięki:

- Masło

- Margaryna

- Poznaj się na tłuszczach