
Z oczywistych względów, obecnie największym powodzeniem cieszą się obiekty noclegowe w Polsce, często w małych miejscowościach, wsiach i z daleka od skupisk ludzi: zwłaszcza, jeśli jednym z podróżników po raz pierwszy będzie niemowlak. Jak zaplanować wyprawę z maluchem i jak zapewnić mu zbilansowane posiłki w czasie, gdy trzeba pamiętać o tylu ważnych rzeczach? Wystarczy przestrzegać kilku prostych rad!
Pierwsza podróż bez zbędnego stresu
Żywienie dziecka w podróży
Kilka rad ułatwiających wakacje z maluchem
Dietetyk poleca
- 60 g mlecznej kaszki wielozbożowej (6 płaskich łyżek)
- 150 ml ciepłej wody przegotowanej
- 3-4 truskawki, najlepiej ze sprawdzonego źródła
Zalej kaszkę wodą i mieszaj dokładnie do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstaw na chwilę, by kaszka zgęstniała, rozgnieć truskawki widelcem i ułóż na kaszce.
- garść dojrzałych pomidorów lub dobrej jakości przecier pomidorowy bez dodatków
- kawałek ugotowanej piersi z indyka (może być upieczona w folii)
- ½ drobno pokrojonej marchewki
- ¼ drobno pokrojonej cukinii- natka pietruszki i koperek do smaku
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
Do garnuszka dodać pokrojoną w kostkę marchew, cukinię i zalać wodą tak, żeby przykryło warzywa. Gotować do miękkości. Następnie dodać rozgniecione pomidory (lub przecier), mięso z indyka i gotować kolejne 7-10 min na małym ogniu. Następnie wszystko doprawić do smaku koperkiem, natką pietruszki i dodać pod koniec gotowania oliwę.
- 1 jajo- 120 ml mleka modyfikowanego dopasowanego do wieku dziecka
- ½ banana
- 2 czubate łyżki mąki owsianej, jaglanej lub 2 łyżki kaszki wielozbożowej bezmlecznej
- ½ łyżeczki czystego niesłodzonego kakao
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego
- morele lub inne owoce: świeże albo w postaci musu z bezpiecznego źródła
W misce rozgnieć banana widelcem, wbij do niego jajo i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz je z mlekiem, olejem, kakao i mąką (lub bezmleczną kaszką). Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10-20 min. Rozgrzej patelnię i wykładaj masę po łyżce. Smaż na złocisty kolor z obu stron i podaj z drobno pokrojonymi morelami lub z musem owocowym.