Jesienne tosty z grzybami i brokułem + jajeczno grzybowy dip

Sezon grzybowy w pełni. Uwielbiamy dobrodziejstwo naszych lasów. Co prawda tegoroczna susza sprawiła, że grzybów jakby mniej, ale zawsze na zapiekankę czy sos znajdziemy. Polecamy tosty z grzybami i brokułami.

Toasts with broccoli and mushrooms

Polecamy tosty z grzybami i brokułami. Czy to połączenie wam odpowiada?

Składniki:

– 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
– 4 plastry żółtego sera,
– 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
– 6 różyczek brokuła,
– Sól, pieprz

Składniki na dip:
– 4 jajka,
– 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
– Łyżka oliwy,
– Łyżka majonezu,
– Natka pietruszki,
– Słodka papryka
– Sól, pieprz

Przygotowanie:

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i
pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.