PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach – zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Jakie paluszki wybierają Polacy?

0
Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy? Miłośnicy tradycji Wielbicielom paluszków z tradycyjną recepturą do gustu przypadną te z ziołami, cebulą lub makiem, ponadczasowe Jolki oraz paluszki firmowe –...

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

0
Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...

Rośnie spożycie gorzkiej czekolady. Konsumenci szukają droższych słodyczy

0
  Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe...

Jak kawa łagodzi uporczywy kaszel? Ta i inne zalety kawy!

0
Jesienna apatia to przypadłość, z którą boryka się spora część społeczeństwa. Spadek koncentracji i przewlekłe zmęczenie to tylko niektóre z symptomów, które dotykają nas w skutek skrócenia dnia i spadku temperatury. W skrajnych przypadkach, chandra...

Masło czy margaryna? Poznaj się na tłuszczach

0
50% Polaków deklaruje, że przy wyborze produktu do smarowania pieczywa kieruje się smakiem, co trzecia osoba bazuje w tej kwestii na własnych przekonaniach. Polacy prześcigają się w argumentach o to, który z produktów jest...

Minikiwi – co to za nowy owoc?!

0
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) jest pnączem, które choć znane od wieków i cenione ze względu na walory ozdobne, nie było dotąd powszechnie uprawiane w celach spożywczych. Owocem aktinidii jest jagoda, której miąższ przypomina popularne...

Ogórki! Dowiedzmy się o nich czegoś więcej!

0
Jak mieć pewność, że nasze ogórki kiszone będą chrupkie i twarde? Po czym poznać, że kupujemy ogórki, które rosły same, bez zbędnej chemii? Wiedzą prosto od rolników z mazowieckich wsi dzieli się Przemek Sendzielski,...

Jarmuż – rodzimy, lokalny superfood

0
Zielone liście jarmużu to nasze swojskie, polskie superfood. Idealnie wpisuje się on w zdrową modę na zielone. Jego liście świetnie sprawdzają się na surowo - wtedy nie tracą cennych wartości odżywczych. Można je dodawać...

Właściwości octu jabłkowego – zbawienny wpływ na organizm

0
O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego...

Dlaczego warto łączyć steki z czerwonym winem?

0
Stek i czerwone wino to klasyczny wybór nie bez powodu. Dlaczego nie wino białe lub szampan? Trafny pairing steka z czerwonym winem pozwoli wydobyć z mięsa to, co najlepsze, bez ingerencji w jego smak. Dlaczego...

Żywność wygodna bez dodatków? To możliwe

0
Część produktów dostępnych na rynku wciąż opiera się na składnikach, które budzą nasze wątpliwości, jednak pojawia się dla nich coraz więcej alternatyw. Jest to po części zasługa producentów, jak też nas samych, ponieważ decydując...

8 zdrowych przekąsek do biura

1
Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty. Małgorzata Paprocka-Chylewska, dietetyk LightBox przygotowała listę...

Brokuły – dobre na muskuły

0
Sportowcy powinni często sięgać po te niezwykle cenne warzywa, zawartych w nich aktywnych składników nie da się zastąpić żadnymi suplementami diety. Brokuły stały się popularne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je...

Fakty i mity na temat mięsa z kurczaka

0
I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? fA może to właśnie mięso z...

Wołowina powraca na polskie stoły. Co coraz częściej jadamy?

0
Dietetycy podkreślają, że wołowina ma bardzo wysokie walory odżywcze – jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi oraz przeciwutleniaczy ważnych w profilaktyce nowotworowej. Nic więc dziwnego, że Polacy powoli zmieniają nawyki żywieniowe i coraz częściej...

Ciekawe tematy

Uroda

Rozkwitaj na wiosnę – 5 sposobów na niedoskonałości natury

0
Wybiła kalendarzowa wiosna 2017. Jak poradzić sobie z niedoskonałościami natury, które przynosi nam czas, dostarczają codzienne problemy i stres, by mimo tego wiosną wyglądać...

Polecane