PRODUKTY

Przygotowując posiłki, kierujmy się właściwościami i jakością produktów. W wielu kuchniach zaczęły dominować produkty ekologiczne, produkowane zgodnie z naturą. Mimo mniejszej dostępności, produkty takie są zdrowsze i smaczniejsze, dlatego warto zainteresować się tą tematyką. W tym dziale będziemy pisać o różnych produktach – zarówno tych zdrowych, jak również tych mniej, aby zwiększać Waszą świadomość w kwestii prawidłowego, zdrowego i smacznego żywienia.

Ten nawyk jest najważniejszy dla organizmu!

0
Woda bierze udział w niemal wszystkich życiowych funkcjach organizmu, takich jak transport składników odżywczych, usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, regulowanie temperatury ciała, czy trawienie. U osób dorosłych stanowi ona ponad 60% wagi ciała. Zapotrzebowanie...

Jakiego kurczaka wybieram?

0
Zawsze jednak warto sprawdzić skąd pochodzi dany kurczak, bo to co jemy odbija się na naszym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Lubię też mieć świadomość, że chów zwierząt jest wolny od cierpienia. To służy nam...

Kultowa Śliwka Nałęczowska w czekoladzie

1
Śliwkę Nałęczowską w czekoladzie zna chyba każdy! Ten kultowy polski specjał i jednocześnie flagowy produkt marki Solidarność ma szerokie grono wielbicieli w kraju i poza jego granicami. Znakiem rozpoznawczym Śliwki Nałęczowskiej w czekoladzie są:...

Joy&Me – pyszne słodkości o bogatym wnętrzu

0
  Goplana zaskakuje bogatą w smaku nowością Joy&Me. Pralinowe smakołyki kuszą chrupiącym wafelkiem z puszystym kremem (waniliowym lub czekoladowym), kryjącym w sobie kroplę owocowego nadzienia. Słodkości oblane są czekoladą i udekorowane czekoladowymi paseczkami w soczystych...

Multifunkcjonalny jak… cukierek

0
  „Słodycze impulsowe cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Obserwujemy to między innymi na podstawie stale dodatniej dynamiki sprzedaży dropsów Mieszko - Eukaliptus. W ciągu minionego roku Eukaliptus odnotował wzrost sprzedaży aż o 11%, bo odpowiada...

Designerska forma i przyjemność z gotowania w Twojej kuchni

0
W kuchni jesz, pijesz poranną kawę, pomagasz dzieciom odrabiać lekcje i to właśnie tu kończy się prawie każda domówka ze znajomymi – dlatego Twoja kuchnia musi być idealna. Aby tak było i aby służyła...

Suszone pomidory z kaparami w oleju z ziołami OLE! 

0
Suszone pomidory w paskach i kapary w oleju z ziołami OLE! to właściwie wszystkie potrzebne składniki Twojego obiadu Jeśli masz w domu makaron penne, możesz zabrać się za przygotowanie przepysznego dania. Jeśli aromatyczną zalewę...

Prawdy i mity na temat kaloryczności pizzy

0
Tak naprawdę pizza wcale nie musi być bombą kaloryczną, która szybko odbije się na wyglądzie sylwetki i doda nam kilka zbędnych kilogramów. Czy pizza może być zdrowa? Pizza to jedno z najbardziej znanych włoskich dań....

Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?

0
Nasiona roślin strączkowych mają szereg walorów odżywczych – są m.in. doskonałym źródłem błonnika i wysokowartościowego białka. Błonnik to składnik, który utrzymuje poczucie sytości, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru i pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we...

Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

0
Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?Gluten to szczególny rodzaj białka, który jak się okazuje jest często nietolerowany przez niektóre organizmy ludzkie. Wybierając produkty spożywcze odpowiednie dla osób,...

Poznaj kawiarniane trendy!

0
Już co drugi Polak odwiedza kawiarnię przynajmniej raz w miesiącu, a wielu z nas robi to nawet częściej. Pomimo, iż - jak pokazują dane zebrane przez Euromonitor Internat1ional - na kawę wypijaną w domu wciąż...

Specjalista radzi: Najlepsze tłuszcze do smażenia, smarowania i pieczenia

0
Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na...

Czy istnieją dobre i złe cukry?

0
Zdaniem Prof. Freda Brounsa z katedry Zdrowia, Medycy i Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu w Maastricht oraz przewodniczącego programu „Health Food Innovation", taka definicja nie ma odpowiedniego naukowego uzasadnienia i może prowadzić do błędnych interpretacji oraz...

Jakie paluszki wybierają Polacy?

0
Grube jolki, z solą morską i orzechami, a może orkiszowe – co uwielbiają Polacy? Miłośnicy tradycji Wielbicielom paluszków z tradycyjną recepturą do gustu przypadną te z ziołami, cebulą lub makiem, ponadczasowe Jolki oraz paluszki firmowe –...

Fakty i mity o pieczywie mrożonym!

0
Zwiększona ilość barwników, stabilizatorów i konserwantów, długie leżakowanie ciasta, czy używanie ciekłego azotu podczas chłodzenia… - to tylko niektóre z zarzutów, jakie są stawiane szeroko dostępnemu w każdym dużym sklepie pieczywu mrożonemu. Jaka jest...

Ciekawe tematy

Uroda

ECO BOX dla eko maniaczek i nie tylko

0
Zrezygnowaliśmy już z plastikowych słomek i jednorazowych naczyń, ale to dopiero wierzchołek góry lodowej. Nie możemy zmienić świata od razu, ale małe kroki zbliżają nas...

Polecane