Zobacz, jak gwiazdy spędzają święta!

Marcelina Zawadzka, Dorota Czaja, Mateusz Pawłowski oraz Gosia Molska i Krzysztof Ilnicki - jurorzy „Bake Off - Ale Ciacho!”, opowiedzieli o tym, jak spędzają święta Wielkanocne. Gwiazdy zdradziły także, kto w ich domu odpowiada za świąteczne przygotowania...

2
Zobacz, jak gwiazdy spędzają święta!

– Nie wyobrażam sobie świąt poza moim rodzinnym domem w Malborku. Święta w gronie rodziny to jedne z najważniejszych wydarzeń w ciągu roku i zawsze wszystko planuję tak, aby ten czas móc poświęcić wyłącznie najbliższym – mówi Marcelina Zawadzka.

– W Świętach Wielkanocnych lubię to, że jedziemy do dziadków do Gdańska i spędzamy je rodzinnie. W Wielką Sobotę pójdę z rodzicami i moją młodszą siostrą poświecić potrawy. Będziemy także wspólnie malować jajka i na pewno pomogę mamie nakryć do stołu – zdradza Mateusz Pawłowski, który w poniedziałkowym odcinku „Bake Off – Ale Ciacho!” oceni świąteczne wypieki uczestników kulinarnego show TVP2.

– Od kilku lat organizuję wielkanocne śniadania u mnie w domu pod Warszawą. Takie śniadanie trwa przez cały dzień, często do późnego wieczora. Jest gwarno i wesoło. Cała rodzina włącza się do pomocy przy organizacji – panowie ustawiają stoły, znoszą krzesła, dzieciaki dekorują stół, dziewczyny pomagają mi w kuchni. Jest nas sporo – zdradza jurorka Gosia Molska.

3
Zobacz, jak gwiazdy spędzają święta!

Co pojawi się na świątecznym stole prowadzących i jurorów najbardziej apetycznego programu w polskiej telewizji?

– Z pewnością nie zabraknie faszerowanych jajek, które po mistrzowsku robi moja ukochana babcia. Palce lizać – mówi Marcelina Zawadzka.

– Dzięki mojemu bratu, który na stałe mieszka w Holandii, tradycją naszego wielkanocnego śniadania są przepyszne oryginalne matiasy – młode, ”dziewicze” śledzie oceaniczne o wyjątkowym smaku i maślanej konsystencji, które podajemy z piórkami marynowanej w oleju i cytrynie cebuli. Moja przyjaciółka na naszym śniadaniowym stole stawia galart czyli esencjonalną, mięsną galaretę z zatopionym wewnątrz jakiem na twardo. Ze Śląska Cieszyńskiego szwagier przywozi kitę wędzoną – aromatyczną, mocno dymną wieprzową nogę albo necówkę – pieczeń z mielonej wieprzowiny w otrzewnej. Oczywiście nie zabraknie także białej kiełbasy oraz pasztetów. Ja przygotowuję delikatny z perliczki i wegetariański z soczewicy oraz grzybów, a moja mama piecze tradycyjny – tłusty, wieprzowy, przykryty kocykiem z cienkich plastrów wędzonego boczku. Na stole pojawi się także tradycyjny biały barszcz oraz – w tym roku – karkówka z dzika w cydrowym sosie. No i ciasta. Ciasteczka. Torty. Desery – wylicza z uśmiechem Gosia Molska.

– Nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez białej kiełbasy. Od zawsze jest częścią wielkanocnego śniadania, które tonie w kilogramach ćwikły, ach… – mówi rozmarzony Krzysztof Ilnicki, który w swoim domu odpowiada oczywiście za wypieki.

– Wszyscy dookoła przygotowują część wytrawną. A kiedy przechodzimy do tematu słodyczy, podnoszą bezradnie ręce do góry i szczerzą zęby, mrugając do mnie – śmieje się juror „Bake Off – Ale Ciacho!”.

1
Zobacz, jak gwiazdy spędzają święta!

Okazuje się, że również Marcelina Zawadzka i Dorota Czaja przygotowują słodkości na świąteczny stół.

– W tym roku zamierzam zaskoczyć moją rodzinę kilkoma wypiekami, które podpatrzyłam na planie „Bake Off – Ale Ciacho!”. Na pewno upiekę sernik i zamierzam przygotować także babkę wielkanocną – zdradza Marcelina Zawadzka.

– Podobnie będzie u mnie. Podzieliliśmy się obowiązkami więc ja przygotowuję słodkości, a rodzice i teściowie są odpowiedzialni za pozostałe dania. Nie zabraknie jajek faszerowanych na różne sposoby, które przygotowuje moja teściowa, oraz sałatki jarzynowej mojej mamy – mówi Dorota Czaja.

7
Zobacz, jak gwiazdy spędzają święta!