Czy batoniki proteinowe są naprawdę zdrowe? Poznaj fakty i mity

Czy jesteś zdania, że proteinowy batonik jest zdrowym zamiennikiem słodyczy? Warto rozwiać wątpliwości i poznać niekorzystne działanie pewnych substancji zawartych w produktach, które uznajesz za całkowicie nieszkodliwe.

Czy batoniki proteinowe są naprawdę zdrowe? Poznaj fakty i mity

Reklamy, które zachwalają batony proteinowe, starają się zapewnić o wartościach odżywczych i korzystnym wpływie na organizm. Możemy zetknąć się z informacjami, które mówią, że wyroby są zdrowe, pomagają w budowaniu tkanki mięśniowej, a ich niska zawartość kalorii sprawia, że idealnie sprawdzają się nawet na diecie. Które informacje są prawdziwe, a które to tylko chwyt marketingowy?

MIT – Baton proteinowy nie zawiera cukru

Proteinowe słodycze zazwyczaj mają w swoim składzie cukry proste. Niektóre składają się z nich prawie w 1/3, co daje nawet sześć łyżeczek cukru w jednej porcji batonika. Taka ilość węglowodanów z pewnością może przyczynić się do nabycia niechcianych boczków.

Warto rozejrzeć się w sklepie za batonami proteinowymi, które zawierają substancje słodzące, np. ksylitol. Takie słodycze są droższe, ale bezpieczniejsze dla organizmu i sylwetki. Jak twierdzą naukowcy, ksylitol to wartościowa substancja, którą powinniśmy wprowadzić do codziennej diety.

MIT – Batoniki są całkowicie zdrowe

Niestety osoby, które sięgają po batonik proteinowy, muszą wiedzieć, że zawierają one także inne niekorzystne substancje. Słodycze mają w składzie tłuszcze nasycone oraz tzw. tłuszcze trans, które są odpowiedzialne za powstawanie dolegliwości związanych z układem krążenia oraz nowotworami. Zwiększona ilość wymienionych tłuszczy wzmaga także ryzyko nadwagi.

MIT – Proteinowe słodkości są niezastąpionym źródłem białka

Osoby uprawiające sport dbają o uzupełnianie białka w organizmie. To pochodzące z fit-batoników na pewno nie jest najbardziej wartościowe. Kiedy mamy możliwość wyboru produktu bogatego w proteiny, powinniśmy w pierwszej kolejności sięgać po takie artykuły spożywcze, jak:

  • mięso (np. mięso indyka, wątróbka, ryby)
  • białko jaja kurzego
  • rośliny strączkowe (np. bób, fasola, groch)
  • sery twarogowe, sery topione
  • mleko, maślanka, kefiry, jogurty

Białko znajdujące się w tych produktach jest lepiej przyswajane przez organizm i tym samym szybciej zadziała, uzupełniając niedobory – w szczególności te, które pojawiają się po intensywnym treningu.

FAKT – Proteinowy baton zastąpi posiłek po treningu

Batoniki bogate w białko są ulubionym produktem osób, które uprawiają sport. W awaryjnej sytuacji, kiedy nie możemy przygotować wartościowego dania, warto sięgnąć po proteinowe słodycze. Węglowodany, występujące w batonie, uzupełnią energię utraconą w trakcie wysiłku związanego z aktywnością fizyczną, a białko odbuduje tkankę mięśniową. Zdecydowanie lepiej spożyć batonik, niż zrezygnować z jakiegokolwiek posiłku.

FAKT – Słodycze z dobrym składem mogą wspomóc odchudzanie

Jeżeli planujesz odchudzanie, a nie chcesz całkowicie zrezygnować ze słodkości, warto zastanowić się nad wyborem batonów proteinowych z dobrym składem. W związku z tym, że zawierają ksylitol, z powodzeniem zastąpią ciastka, czekoladę i inne wyroby cukiernicze.  Proteinowe zamienniki słodyczy mogą okazać się wsparciem w trakcie diety. Osoby, które muszą zrezygnować z produktów bogatych w cukier na rzecz odchudzania, często czują się przygnębione tym faktem i nie mają motywacji do kontynuowania zdrowego odżywiania. Ze słodkimi batonikami ten okres może przebiegać przyjemniej.

Marcelina Bednarska

Wpis znaleziono dzięki:

- Batony proteinowe

- Białko

- Zdrowie