Kanapka à la kubańska z sosem musztardowym

Jemy je codziennie – zazwyczaj na śniadanie lub kolację. Są niezastąpione w podróży jako przekąska i awaryjny posiłek.

Kanapka à la kubańska z sosem musztardowym

Składniki:

Na kanapkę:

  • ciabatta
  • kilka plasterków sera żółtego (np. gouda)
  • kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
  • kilka plasterków pieczonej łopatki wieprzowej
  • ogórek kiszony
  • sól i pieprz do smaku
  • masło

Na sos musztardowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kubańska kanapka najlepiej smakuje na ciepło, dlatego pracę rozpoczynamy od przygotowania sosu, który jest bardzo prosty.
  2. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki na sos.
  3. Gdy dressing będzie gotowy, to przystępujemy do robienia kanapki.
  4. Na blasze do pieczenia układamy na sobie plastry wieprzowiny, szynki wędzonej z kurczaka i żółtego sera.
  5. Podpiekamy je w piekarniku przez 5 min w temperaturze 200°C, by ser się lekko stopił.
  6. W tym czasie przekrajamy wzdłuż ciabattę, smarujemy masłem, sosem musztardowym, a następnie układamy pokrojonego w plasterki ogórka. To samo robimy z drugą częścią bułki.
  7. Na obie połówki wykładamy podpieczone plastry wieprzowiny, szynki i żółtego sera.
  8. Na koniec składamy ciabattę i delektujemy się prawdziwą symfonią smaków.