Rozgrzewający gar, czyli gulasz warzywny

Rozgrzewający gar, czyli gulasz warzywny, czyli chętnie go zjemy, gdy Wrócimy po całym dniu wypełnionym obowiązkami, przedzierając się przez deszcze i pluchy.

unnamed-1
Przepis na rozgrzewający gulasz warzywny

Marzymy, by w domu czekał na nas gorący obiad. Doskonale sprawdzą się w tej roli rozgrzewające gulasze – z mięsem i warzywami, takimi jak ziemniaki czy fasolka szparagowa, która jest bogata w cynk, selen i żelazo.

Przepis na rozgrzewający gulasz warzywny

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 3 opakowania kaszy gryczanej w torebce
  • Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz
  • pomidory pelatti z puszki
  • mleko kokosowe
  • 2 łyżki curry madras
  • papryczka chilli
  • marchewka pokrojona w półplastry i ugotowana
  • 2 średnie cebule
  • mała cukinia
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 g różyczki kalafiora lub brokuła
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • laska cynamonu
  • 3 sztuki goździków
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • pęczek kolendry
  • 20 g świeżego imbiru

    Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż cynamon i goździki. Smaż je chwilę, następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę cebulę, posiekany czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj kmin rzymski i curry. Przyprawy smaż za zaczną przywierać do dna garnka.
  2. Dodaj wtedy pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz Knorr Naturalnie smaczne – nada on potrawie odpowiedniej konsystencji oraz poprawi smak potrawy.
  3. Do powstałego sosu dodaj pozostałe warzywa: fasolkę szparagową, ciecierzyce, różyczki brokuły lub kalafiora, marchew, mrożony zielony groszek i starty imbir. Całość gotuj jeszcze około 10 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Warzywny gulasz podawaj z kaszą i jogurtem posypany obficie posiekaną natką kolendry.

    Smacznego!