Sałatka brokułowa z serem feta

Zaskakujące wykorzystanie brokuł, które nie są tradycyjnie gotowane, ale jedynie lekko sparzone. Takie przygotowanie sprawi, że będą chrupiące i wyraziste!

Sałatka brokułowa z serem feta
Sałatka brokułowa z serem feta

Sałatka brokułowa z serem feta to świetny przepis na szybki obiad w domu lub do pracy. Chrupiące brokuły w połączeniu z serem feta i indykiem to wartościowy posiłek. Dodanie płatków migdałów i odpowiednio skomponowanego sosu zagwarantuje podkreślenie smaku.

Składniki:

  • 200 g brokułów
  • opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą
  • 250 g piersi z indyka (może być polędwiczka)
  • łyżeczka przyprawy do złotego kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły podziel na nieduże różyczki i sparz je krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wystudź.
  2. Pierś z indyka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp Przyprawą do kurczaka, by nadać daniu wyrazisty smak. Mięso usmaż na grillowej patelni (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i także wystudź.
  3. Ser i indyka pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), płatki migdałów opiecz na suchej rozgrzanej patelni.
  4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny – dzięki niemu danie zyska wyrazistości.
  5. W płaskiej salaterce rozłóż brokuły, pokrojone mięso indyka oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem, a wierzch sałatki posyp palonymi migdałami. Sałatkę podawaj z grzankami.

Wpis znaleziono dzięki:

- sałatka

- brokuły

- feta