Tymianek cechuje się gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem. Pasuje do dań z drobiu i ryb. Tymianek dobrze komponuje się z czosnkiem, oregano, rozmarynem i cebulą, dlatego stanowi pyszne uzupełnienie również dań włoskich.
Oba zioła będą smacznym dodatkiem do sałatki w stylu śródziemnomorskim – z makaronem penne, południową kiełbasą chorizo i czarnymi oliwkami.
Sałatka z makaronem penne i chorizo
Składniki:
- awokado
- 2 opakowania Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne! Knorr
- 100 g makaronu penne
- 200 g kiełbasy chorizo
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g czarnych oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 100 g suszonych pomidorów
- czerwona cebula
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki kaparów
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 50 ml octu jabłkowego
- 100 g rukoli
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj wcześniej według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Chorizo pokrój w półplastry, wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika tak, aby kiełbaski zrobiły się chrupkie i wytopiły nadmiar tłuszczu.
- Oliwki czarne i zielone przekrój na pół, posiekaj kapary, pomidory suszone pokrój w paseczki, świeże pomidory przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w 1 cm grubości kostkę, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplastry, orzeszki pinii upraż na złoty kolor na patelni.
- W misce pomieszaj musztardę, ocet jabłkowy, olej z pomidorów suszonych oraz sos sałatkowy Knorr, dla wyjątkowego smaku.
- W powstałym sosie umieść ugotowany makaron, kiełbasę oliwki, awokado, kapary, rukolę, orzeszki pinii, pomidory świeże i suszone. Dodaj tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej miski.