CHOROBY

Choroby od zawsze dziesiątkowały ludzkość. Postęp medycyny sprawił jednak, że na większość z nich mamy lekarstwa i szczepionki. Nie zmienia to jednak faktu, iż bywają one nieprzyjemne w przebiegu i czasem trudne do zdiagnozowania. Sprawdź jakie masz objawy i czy jesteś w którejś z grup ryzyka? Jak się wystrzegać chorób i jaki wprowadzić tryb życia, aby jak najrzadziej ulegać zachorowaniom?

Masz pękające pięty? Poznaj przyczyny

Problem pękających pięt dotyka zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Ta bolesna dolegliwość może wynikać z nieodpowiedniej pielęgnacji lub też może być sygnałem poważniejszych problemów zdrowotnych.

Jesienne dolegliwości – kiedy do lekarza?

Skracająca się długość dnia, brak warzyw i owoców w naszej diecie, chłodne wiatry czy też niewielkie opady powodujące przemoknięcie ubrań to jedne z najpopularniejszych objawów jesieni.

Jak walczyć z żylakami?

Popękane naczynka i żylaki mogą być przyczyną wstydu i skrępowania, a także źródłem kompleksów. Współczesna medycyna umożliwia jednak skuteczną walkę z dolegliwościami żylnymi.

Coraz więcej nowych wykryć groźnych chorób zakaźnych

W Polsce szybko rośnie liczba osób leczonych z powodu HIV oraz wirusowych zapaleń wątroby typu B i C. Niestety nie wszyscy oni mają dostęp do nowoczesnych metod leczenia.

Otyłość w chorobach psychicznych

U osób chorych na schizofrenię szereg czynników może prowadzić do otyłości. Konsekwencją dodatkowych kilogramów jest złe samopoczucie.

Mity i prawdy na temat AIDS

AIDS (Acąuired Immunodeficiency Syndrome - zespół nabytego niedoboru odporności) jest wywoływany wirusem HIV (Human Immunodeficiency Virus czyli wirus ludzkiego niedoboru odporności.

10 rad dla zdrowej skóry na chłodniejsze dni

Jesień może być piękna, ciepła i słoneczna, albo mroźna, z deszczem i roztopionym śniegiem. Kiedy rano wychodzisz z domu jest przymrozek, a kiedy wracasz, temperatura sięga kilkunastu stopni i świeci słońce

Pikantne skrzydełka z kurczaka

Pieprz cayenne i papryka doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami.