Arbuzowa sałatka z homarem

Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!

 

Arbuzowa sałatka z homarem

Owoce morza, czyli słynne frutti di mare są podstawą diety śródziemnomorskiej. Mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów – jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Poniżej prezentujemy przepis na pyszną sałatkę arbuzową z homarem. Smacznego!

Składniki

  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta cukru do smaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól
  • 2 homary
  • 1 świeży ogórek
  • 350 g arbuza
  • 2 garście sałaty (może być mix)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebulka dymka
  • 1/3 papryczki chili

Sposób przygotowania:

  1. Sok z limonki, majonez, oliwę i drobno posiekany czosnek mieszamy z cukrem, następnie odstawiamy sos w oddzielnej miseczce.
  2. Homary rozmrażamy, a jeśli mamy świeże, gotujemy je ok. 4-5 min, kroimy na pół, wyjmujemy mięso, rozdrabniając palcami większe kawałki.
  3. Na dużym talerzu układamy sałatę, na niej pokrojonego w kostki arbuza, przekrojone na pół pomidorki i kostki zielonego ogórka.
  4. Posypujemy posiekaną papryczką chili.
  5. Na wierzchu kładziemy mięso homara.
  6. Polewamy sosem tuż przed zaserwowaniem i posypujemy pokrojoną drobno cebulką dymką lub pokruszonymi kawałeczkami sera feta (opcjonalnie).