Dziś Światowy Dzień czekolady – 7 słodkich faktów!

Czekolada to wyjątkowo uzależniająca słodkość. Ludzkość zna ją od wieków, jednak czy jest zdrowa? 7 zaskakujących faktów na jej temat!

CZEKOLADA

Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubi czekolady? Znalezienie takiej osoby może być wyjątkowo trudne. To przecież jedna z najbardziej popularnych słodkości, jedzona przez wieki, od Azteków po pasażerów promów kosmicznych. I jak to zwykle bywa z popularnymi przyjemnościami, zawsze otaczała się kontrowersjami. Czy więc czekolada jest zdrowa? Przekonajmy się!

Czekolada pomaga w odchudzaniu?

Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak! Tą niesamowitą właściwość ma składnik – epikatechina. Przyspiesza metabolizm, poprawia krążenie krwi, a także niweluje skutki zmęczenia. Jedna kostka gorzkiej czekolady to taki strzał energetyczny, nie tylko dla ciała ale i duszy! Jest tylko jedna uwaga, aby czekolada nas odchudzała musi być dobrej jakości, czyli powinna zawierać od 70 do 99 % kakao.

Im więcej mleka tym gorzej!

Od niedawna wiadomo, że spożywanie mleka przez osoby dorosłe, wypływa wyjątkowo źle na organizm. Dlatego omijajmy czekolady mleczne szerokim łukiem. Nie tylko zakwaszają nam organizm ale także dostarczają zdecydowanie więcej chemii – mleko w czekoladzie to przecież mleko w proszku!

Czy czekolada może zabić?!

Oczywiście! Jednak pod jednym warunkiem – zjemy na raz około 85 tabliczek! Czekolada zawiera substancję zwaną teobrominą (która, jest też bardzo niebezpieczna dla psów). Dawka 1 000 mg/kg może doprowadzić do naszej śmierci. Uważajmy więc z ilością.

Seks-czekolada

Czekolada to afrodyzjak. Nie tylko rozbudza nasze pragnienia, poprawia sprawność fizyczną ale także nas odpręża. Można wykorzystać ją na wiele sposobów – jako składnik dania głównego, deser ale także jako krem do masażu. Dzisiaj dzień czekolady, może warto spróbować? Na rynku jest też wiele kosmetyków na bazie tego słodkiego składnika. Nie tylko pięknie pachną ale i wygładzają skórę i działają odmładzająco.

Biała czekolada – to nie czekolada

To po prostu miks różnych słodkich substancji. W swoim składzie nie zawiera proszku kakaowego. W czekoladach wysokiej jakości znajdziemy śladowe ilości miazgi kakaowej. Jest wyjątkowo słodka i pozbawiona wszelkich dobroczynnych składników za które kochamy czekoladę. Więc czy opłaca się ją jeść?

Największa tabliczka czekolady!

Rekord Guinessa pobiła firma „World Finest Chocolate” z Chicago. Wysokość czekolady to prawie 91 cm, a jej długość 6,4 m. Tworząc tą czekoladę poprzedni rekord pobito prawie o tonę.

Gdzie jedzą najwięcej czekolady?

Oczywiście w Szwajcarii. Badania przeprowadzone przez badaczy wykazały, że przeciętny Szwajcar spożywa około 12 kilogramów tego smakołyku rocznie!