Jak przechowywać sezonowe warzywa i owoce w lodówce?

Zdrowy tryb życia zaczyna się od dbania o codzienną, zbilansowaną dietę. Kupowanie produktów sezonowych, lokalnych, które nie są pełne chemii i nie przemierzyły pół świata, aby dotrzeć do sklepu – to nowy trend, który zyskuje coraz większą popularność, również w Polsce.

jak przechowywac owoce i warzywa
Wbrew pozorom, także teraz, mamy duży wybór sezonowych owoców i warzyw, ale czy wiemy jak je odpowiednio przechowywać, aby nie straciły cennych substancji odżywczych?

Warzywa

  •  Do 10 dni można przechowywać w lodówce nieumytą brukselkę, na którą sezon trwa od jesieni do wiosny. Brokuły i kalafiory trzymane w 10-12°C zachowają walory odżywcze
    przez 7 dni, a zamrożone nawet przez kilka miesięcy. Cykoria trzymana w papierowej torbie nie zbrązowieje, a roszponka w plastikowym pojemniku wyłożonym wilgotnym ręcznikiem papierowym na dłużej zachowa świeżość.
  •  Przez miesiąc, w temperaturze 1 – 2°C, można przechowywać szczelnie zawinięte buraki – jednak przed włożeniem do lodówki należy odciąć im liście. Przez nawet 3 tygodnie można trzymać sałatę lodową.
  •  Tymczasem kapusta pozostanie świeża aż przez 3 miesiące – o ile będzie znajdowała się w temperaturze ok. 0 stopni. Warzywa korzeniowe – takie jak marchewka oraz korzenie selera i pietruszki – lubią temperaturę ok. 1°C i wilgotność na poziomie 80%, w takich warunkach mogą być pozostawione nawet przez 4 miesiące.
  •  Warzywa cebulowe powinno się traktować tak samo jak warzywa korzeniowe. Wyjątkiem jest czosnek, który najdłużej zachowa świeżość zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu. Natomiast paprykę można przechowywać w
    chłodziarce, najlepiej w plastikowej torebce, aby zapobiec utracie wilgoci. Najdłużej można składować zieloną paprykę – aż do 5 tygodni.
  • Wbrew powszechnej opinii ziemniaki powinno się trzymać poza lodówką, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 10°C.

Owoce

Nie tylko warzywa wymagają specjalnego traktowania – warto wiedzieć jak zadbać o owoce, aby nie dojrzały zbyt szybko.

  •  Gruszki można trzymać w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90%. Warto pamiętać, że miąższ owoców zamarza w temperaturze -1,5°C.
  •  Jabłka, chociaż wymagają takiej samej wilgotności jak gruszki, powinno się przechowywać w warunkach 1-3°C. Co więcej, owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały.
    W ten sposób pozostaną świeże nawet przez miesiąc.
  •  Egzotyczne owoce – takie jak ananas i mango – po przekrojeniu, zachowają wartości odżywcze do 2 dni.
  • Cytrusy – w tym popularne zimą mandarynki i pomarańcze – mogą  znajdować się w temperaturze pokojowej przez ok. tydzień.

W służbie świeżości

Obecnie dostępne są technologie i akcesoria, których użycie gwarantuje przedłużenie świeżości owoców i warzyw, bez wysiłku. Jednym z takich produktów są saszetki do pojemnika na warzywa Nature Fresh, marki Whirlpool – sole w nich zawarte pochłaniają etylen (który przyspiesza proces dojrzewania) wydzielany przez owoce i warzywa. Takie samo działanie zapewnia Fresh Box marki Wpro. Stosowanie takich akcesoriów przedłuża świeżość o kilka dni – np. pomidory zyskają dodatkowe 2 tygodnie. Co więcej, funkcja 6-ty Zmysł Fresh Control – zastosowana w lodówkach Whirlpool – nieprzerwanie monitoruje temperaturę i wilgotność panującą  w chłodziarce, co dodatkowo chroni żywność.