Jedzenie na wakacjach

Lato to czas, który należy wykorzystać w stu procentach. Długie ciepłe wieczory warto poświęcić spotkaniom z najbliższymi, w upalne popołudnia dobrze pobiegać boso po trawie bądź gorącym piasku, a urlop to czas zupełnego relaksu i odpoczynku. Tej pięknej pory roku nie powinno się przytłaczać codziennymi, żmudnymi obowiązkami, a już na pewno nie można jej zmarnować na długie godziny "przy garach". Co zatem jeść na wakacjach?

0
Wakacje z aneksem kuchennym

Oczywiste jest, że na letnim wyjeździe nikt nie zgłosi się jako chętny do przygotowywania dwudaniowego posiłku. Podczas urlopu warto postawić na proste rozwiązania – jeżeli wakacje w stylu 'all inclusive’ są Ci dalekie i wolisz samodzielnie zadbać o swoje posiłki, to skorzystaj z gotowych dań. Użyj ich jednak w niekonwencjonalny sposób! Pulpety ze słoiczka nie brzmią ciekawie? Zobacz jak łatwo i szybko zrobić z nich pożywną zapiekankę, którą zaskoczysz bliskich!

1

Będziesz potrzebować: Pulpetów mięsno-warzywnych w sosie pomidorowym marki Pamapol, makaronu cannelloni, 200 g sera żółtego, zioła (świeżą bazylię, pęczek świeżej kolendry, pęczek świeżego koperku), kilka ząbków czosnku, słodkiej papryki mielonej.

Ustaw piekarnik na 180-200 stopni C. W czasie, gdy będzie się rozgrzewał, przygotuj niezbędne składniki, posiekaj zioła i czosnek.

Przełóż pulpety ze słoiczków do garnka (oddziel je od sosu), dodaj do nich posiekane wcześniej zioła oraz czosnek i trzymaj całość na lekkim ogniu przez około 5 min. Następnie rozdrób pulpety np. za pomocą widelca.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Nadziej (nieugotowane) rurki makaronu rozdrobnionymi pulpetami. Ułóż w naczyniu makaron (ciasno jedna rurka obok drugiej). Polej makaron sosem, który oddzieliłaś wcześniej od klopsików.

Wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz około 40 minut. Na 15 min przed końcem pieczenia posyp makaron startym serem (ser możesz także posypać papryką, by nabrał przy pieczeniu ładnego koloru) i zapiekaj dalej.

Na koniec, po wyłożeniu makaronu na talerze, możesz dla dekoracji rozsypać zioła po jego wierzchu i/lub wokół dania.

Wakacje pod namiotem

6

Jeżeli wakacje spędzasz w bardziej „skomplikowanych” warunkach i nie masz dostępu do aneksu kuchennego, to zawsze możesz skorzystać z konserw i pasztetów, które sprawdzą się na leśnym biwaku pod namiotem. Pamiętaj jednak, aby wybierać takie, które zachowają świeżość i smak pomimo otwarcia. Pasztety i konserwy Pamapol na pewno zyskają twoje uznanie ponieważ posiadają unikalną nakładkę, dzięki której produkty dłużej zachowują świeżość. Jest to o tyle istotne, że gdy nie zjesz całej zawartości „na raz”, możesz przykryć opakowanie nakładą i wygodnie przechowywać w lodówce, bez obawy, że produkt będzie wysychał.

Ponadto, pasztety te składają się w 100 proc. z drobiu. Warto zwrócić na to uwagę, gdyż mięso drobiowe jest ważnym elementem piramidy żywieniowej – jest delikatniejsze, mniej kaloryczne i lepiej przyswajalne przez organizm niż produkty na bazie mięsa czerwonego. Dla porównania, zawartość tłuszczu w drobiu jest aż pięć razy mniejsza niż w wieprzowinie i dwa razy mniejsza niż w wołowinie. Oprócz tego pasztety Pamapol mają unikalny skład – nie zawierają konserwantów, glutaminianu sodu, e-składników, a także MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie). To sprawia, że charakteryzuje je wyjątkowy domowy smak.

Wakacje w domu

Nawet jeżeli tegoroczne wakacje spędzasz w domu to pamiętaj, że nie jest to powód, dla którego miałabyś zmarnować ten czas przygotowując godzinami skomplikowane posiłki w kuchni. Dzięki produktom Pamapol możesz wyczarować pyszny i oryginalny posiłek czy przekąski, które świetnie sprawdzą się np. podczas spotkania ze znajomymi czy niespodziewanej wizyty gości. Oto kilka propozycji, które świetnie sprawdzą się w domowych warunkach, a zajmą Ci zaledwie chwilkę!

Apetyczne kanapeczki z pasztetem drobiowym
Sprawdzonym sposobem na udaną zakąskę jest świeże pieczywo, które z odpowiednimi składnikami będzie smakowało wyśmienicie. Kanapeczki można przyrządzić na różne sposoby – możesz po prostu posmarować pasztetem świeże pieczywo i dodać na wierzch trochę zieleniny, pomidorka czy paprykę lub – w wariancie na słodko – żurawinę. Możesz także włożyć pieczywo do opiekacza, dzięki czemu Twoje kanapki nabiorą chrupkości i apetycznego wyglądu.

Wykwintne przekąski z pasztetem
Jeśli masz więcej czasu, możesz spróbować przygotować bardziej wyszukane przekąski. Z pewnością będą one nie tylko wybornie smakowały, ale także wykwintnie wyglądały i – wbrew pozorom – przygotujesz je niemal równie szybko jak kanapeczki.

Będziesz potrzebować: bułkę pszenną, suszone śliwki, pasztet pieczony z kurczakiem lub z indykiem Spichlerza Rusieckiego, orzechy cedrowe (lub inne, wg uznania).
Bułkę pszenną pokrój na małe kromeczki, połóż na nie suszone śliwki, a następnie grubą warstwę (około jednej pełnej łyżeczki) pasztetu. Na wierzch daj jeszcze tylko kilka orzechów i voila! Pyszna i elegancka zakąska gotowa. Warto ją zaserwować w towarzystwie czerwonego wina, które podkreśli wyjątkowy smak drobiu. Taka kompozycja z pewnością zachwyci podniebienia twoich gości.

3

Inną propozycją jest zakąska, która wyglądem przypomina ciasteczka. Tym razem będziesz potrzebować: ciasto biszkoptowe (lub białe pieczywo jeśli nie masz czasu upiec biszkopta), żurawinową galaretę, pasztet wykwintny z drobiem marki Spichlerz Rusiecki, żurawinowy chutney.

Za pomocą szklanki lub foremki wytnij z przygotowanego wcześniej biszkopta okrągłe krążki (jeśli zdecydujesz się na zastosowanie białego pieczywa, wytnij z kromki środki w kształcie krążków i opiecz je lekko, by były sztywniejsze). Z zastygniętej galaretki wytnij krążki tej samej wielkości, co z ciasta. Przełóż na zmianę galaretkę z ciastem (galaretka do środka, ciasto na dół i górę). Do rękawa cukierniczego włóż pasztet i udekoruj nim wierzchni krążek ciasta. Na samą górę połóż żurawinowy chutney i gotowe – uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu!

2

 

Dzięki produktom Pamapol i Spichlerz Rusiecki oszczędzisz cenny czas, który lepiej wykorzystać na wakacyjne aktywności i wspólne zajęcia w gronie najbliższych. Życie jest zbyt krótkie, a lato zbyt piękne, żeby marnować je na długie godziny w rozgrzanej do czerwoności kuchni. W wakacje skup się na sobie i rodzinie, odpocznij i nabierz energii na cały rok!