Kuskus z wołowiną
Nie tylko gryczana! Na polskie stoły wkroczyły liczne dania, które bazują na mniej popularnych kaszach. Coraz częściej jadana jest kasza jęczmienna. Również kasza jaglana trafiła w gusta Polaków. Najciekawszą propozycją wydaje się jednak kuskus....
Pasta z buraków i pestek dyni
Pasta z buraków i pestek dyni doskonale komponuje się z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Można ją serwować na zimno i ciepło....
Zupa grzybowa z kaszą
Składniki:120 g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów
bulion grzybowy Knorr
mała, pokrojona w talarki marchewka
250 g pomidorów
80 g kaszy pęczak
80 g wymoczonej przez noc fasolki
30 g selera
mała, drobno...
Szybki i prosty przepis na dyniowy sos
Tysiące lat temu dynia była uprawiana w rejonie Ameryki Środkowej. Na Starym Kontynencie pojawiła się w okolicach XV wieku dzięki transatlantyckim wyprawom Krzysztofa Kolumba. I tu ją także pokochano, bo też wcześniej znano podobny...
Kaszanka z warzywami na patelni
W końcu nic tak nie poprawia humoru jak spędzenie czasu na świeżym powietrzu w towarzystwie najbliższych osób i pysznego jedzenia. Podczas tego typu spotkań warto jednak zadbać nie tylko o odpowiedni klimat, ale również...
Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami
Grzyby to częsty składnik jesiennych potraw. Czy jednak pasuje do spaghetti? Przekonajcie się sami.
Składniki: 200 g makaronu spaghetti
2 puszki krojonych pomidorów
Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
cukinia
...
Jesienne leczo z grzybami
Leczo z grzybami zachwyci wszystkich miłośników tego leśnego przysmaku. Grzyby stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Niewątpliwym jest fakt, że dodają one potrawom wyjątkowego smaku i aromatu – zarówno te świeże, jak i suszone. To...
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Ale dlaczego ciągle robić je w ten sam sposób? Urozmaićmy sobie tą naszą rodzimą potrawę pysznym farszem!
Składniki:
300 g mąki pszennej
Bulion na włoszczyźnie Knorr
120 ml wody
jajko
sól
0,5 kg szpinaku (świeży lub mrożony)
200 g sera feta
3 cebule...
Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami
Zapiekanka makaronowa jest prostym i szybkim sposobem na przyrządzenie wyśmienitego dania. Łatwość w doborze składników pozwala na przygotowywanie posiłków, w których możesz wykorzystać sezonowe produkty. Tym razem będą to dynia i grzyby, ale w...
Spaghetti z dynią! Pomysł na jesienny obiad
Ten makaron jest zaskakujący, lekko pikantny i aksamitny zarazem. Spaghetti z dynią to szybka w przygotowaniu, sycąca potrawa, która w jesienne popołudnia doda energii i przeniesie choć na chwilę w gorące, śródziemnomorskie klimaty.
Składniki: ...
Zapiekanka z tuńczykiem i dynią
Dynia to cenne źródło składników odżywczych, pozytywnie wpływających na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne jednak, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, która powinna być nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu...
Włoska Sałatka z kurczakiem wędzonym
Składniki:150 g kurczaka wędzonego
Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
3 garstki rukoli
4 liście raddichio
2 łyżki żurawiny suszonej
łyżka orzechów włoskich
4 kromki pieczywa tostowego
3 łyżki soku z cytryny
6...
Crespelle, czyli zapiekane naleśniki z gorgonzolą i cukinią
„Przyrządzenie dania zacznij od usmażenia naleśników. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z grubym dnem. Cukinię połącz z gorgonzolą. Możesz ewentualnie zamienić ją na inny ser – najlepiej sprawdzi się ricotta lub wyraziste...
Włoska sałatka z cukinią
Dziś pyszny przepis na sałatkę z cukinią oraz łososiem! Dobry wybór na lunch.
Składniki:cukinia
opakowanie sosu (np. sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego z białym pieprzem)
250 g fileta z łososia
3 garście roszponki
2 łyżki zielonych...
Marynowany bakłażan z miętową nutą
Marynowany bakłażan z miętową nutą to dobry pomysł na jesień. W spiżarniach górują przede wszystkim słoiki z ogórkami - kwaszonymi, korniszonami i takich, które są zatopione w różnorodnych zalewach. To samo można zrobić z...