PRZEPISY

Czy sięgamy po przepisy z internetu, czy zaglądamy do książek kucharskich i notatników naszych babć? Dział przepisy łączy oba te źródła. Chcesz wprowadzić do Twojego jadłospisu zupełnie nową potrawę? Szukasz kuchennych inspiracji? Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Propozycje dań zgodnych z aktualną porą roku, ale także tych na specjalne okazje. Posiłki na każdą porę dnia. Pomysły na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dział Przepisy to także propozycje autorskich dań szefów kuchni z całego kraju.

Tosty z domowym ketchupem z cukinii

0
 Możliwości przygotowania pysznych, roślinnych posiłków jest całe mnóstwo! Pasty, zupy, pizze, tosty, kanapki, a nawet kotlety – w wegańskim wydaniu na pewno się udadzą i będą smakować wyśmienicie.Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie...

Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

0
Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie –...
wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery z dynią

0
Zbliża się spotkanie w gronie przyjaciół, a Ty nie wiesz co przygotować na kolację? Wypróbuj przepis na wegetariańskie burgery z dynią. Jesienią dynie można znaleźć niemal wszędzie, a ich instrukcja obsługi jest niezwykle prosta....

Bigos z cukinii

0
Cukinia to doskonały składnik aromatycznych sosów. Przygotowując obiad, sięgnijmy po klasykę w wersji fusion. Gotowi na bigos z dodatkiem cukinii? Palce lizać! Składniki:800 g cukinii 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr 200 g kiełbasy zwyczajnej 100...
grzybowe risotto

Grzybowe risotto z kurczakiem

0
Dania z grzybami to domena nie tylko kuchni polskiej. W każdym kraju grzyby stanowią bardzo ważny składnik menu, przede wszystkim dzięki ich łatwej dostępności, uniwersalnemu zastosowaniu i bogatemu aromatowi. W naszej tradycji na grzybach opieramy wiele...

Jesienny krem pomidorowy z dodatkiem batatów

0
Krem pomidorowy jest świetną propozycją na rozgrzewającą, jesienną zupę. Możesz dodać do niej sezonową dynię, ale ciekawym dodatkiem będą "słodkie ziemniaki", czyli bataty. Dzięki nim zupa nie tylko nabierze intensywniejszego koloru, ale zyska także...
Zupa owocowo-grzybowa

Pyszna zupa grzybowo-owocowa

0
Zupa owocowo-grzybowa jest bardzo prosta w wykonaniu i pozwala na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Soczyste jabłka oprócz nadania smaku, pięknie udekorują talerz, dzięki czemu danie będzie wyglądało jeszcze lepiej. Zupa owocowo-grzybowa Czas przygotowania: 30 minut Ilość...

Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim

0
Jesień to końcówka sezonu grzybowego, dlatego warto po raz ostatni przed zimą spróbować przepisu na grzyby. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki. Składniki:200 g świeżych kurek 1 łyżka masła 200...

Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią

0
Zapiekanki z dynią jako pomysł na obiad? Dlaczego nie. Ich składnikiem jest także pyszna kasza gryczana, dzięki której danie jest bardziej sycące. Kaszę stanowi obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy...
kasza pęczak z pieczoną dynią

Pęczak z roszponką i pieczoną dynią

0
Kasza pęczak z pieczoną dynią i roszponką wykorzystuje podstawowy składnik kojarzący się z jesienią. Oprócz niego w przepisie pojawia się także kozi ser. Można nim z łatwością zastąpić ser z mleka krowiego. Zawiera mniej...

Kulki ziemniaczane z patisonami

0
Patisony są popularnym warzywem w kuchni i mogą być używane w różnych potrawach. W okresie jesieni patisony są najdorodniejsze i najjędrniejsze. Zatem polecamy patisony w formie kulek ziemniaczanych. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 2-3...

Pyszne lasagne z cukinią

0
To danie, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy poszukują nowych smakowych doznań.🍽️ Wyjątkowy smak: Soczyste plastry cukinii wkomponowują się w warstwy aromatycznego sosu pomidorowego i puszystego sera, tworząc niepowtarzalny smakowy...
zdrowe przekąski do szkoły

Co spakować dziecku do szkoły? Pomysły na zdrowe przekąski

0
Zdrowe przekąski do szkoły są ważnym elementem odżywiania każdego dziecka. W ciągu dnia skupiając się na nauce i zabawie, dzieci nie zwracają uwagi na to co jedzą. Często korzystają również ze sklepików szkolnych, które...

Duszone grzyby – ale pycha!

0
Duszone grzyby Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione. Niebo w gębie! Duszone grzyby stworzą proste i smacznie danie lub bazę bardziej skomplikowanej potrawy. Natomiast część...

Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym

0
Składniki:ogórki świeże gruntowe  10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.) twaróg półtłusty 150g sos koperkowy „Tarsmak”  6 łyżek czosnek 1 ząbek sól, pieprz do smaku pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracjiSposób przygotowania:...

Ciekawe tematy

Uroda

Fotostarzenie: STOP. Ochroń swoją skórę i włosy przed promieniami słońca

0
Promienista cera Nadmiar promieni słonecznych odciska piętno na wyglądzie skóry. To oddziaływanie jest bardziej destrukcyjne, gdy towarzyszy mu nieprawidłowa dieta. Ponadto każda choroba osłabia nasz...

Polecane