Tosty z domowym ketchupem z cukinii
Możliwości przygotowania pysznych, roślinnych posiłków jest całe
mnóstwo! Pasty, zupy, pizze, tosty, kanapki, a nawet kotlety – w wegańskim wydaniu na pewno się udadzą i będą smakować wyśmienicie.Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki: 1 opakowanie...
Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne
Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie –...
Wegetariańskie burgery z dynią
Zbliża się spotkanie w gronie przyjaciół, a Ty nie wiesz co przygotować na kolację? Wypróbuj przepis na wegetariańskie burgery z dynią. Jesienią dynie można znaleźć niemal wszędzie, a ich instrukcja obsługi jest niezwykle prosta....
Bigos z cukinii
Cukinia to doskonały składnik aromatycznych sosów. Przygotowując obiad, sięgnijmy po klasykę w wersji fusion. Gotowi na bigos z dodatkiem cukinii? Palce lizać!
Składniki:800 g cukinii
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
200 g kiełbasy zwyczajnej
100...
Grzybowe risotto z kurczakiem
Dania z grzybami to domena nie tylko kuchni polskiej. W każdym kraju grzyby stanowią bardzo ważny składnik menu, przede wszystkim dzięki ich łatwej dostępności, uniwersalnemu zastosowaniu i bogatemu aromatowi. W naszej tradycji na grzybach opieramy wiele...
Jesienny krem pomidorowy z dodatkiem batatów
Krem pomidorowy jest świetną propozycją na rozgrzewającą, jesienną zupę. Możesz dodać do niej sezonową dynię, ale ciekawym dodatkiem będą "słodkie ziemniaki", czyli bataty. Dzięki nim zupa nie tylko nabierze intensywniejszego koloru, ale zyska także...
Pyszna zupa grzybowo-owocowa
Zupa owocowo-grzybowa jest bardzo prosta w wykonaniu i pozwala na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. Soczyste jabłka oprócz nadania smaku, pięknie udekorują talerz, dzięki czemu danie będzie wyglądało jeszcze lepiej.
Zupa owocowo-grzybowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość...
Kurki serowo tymiankowe pod ciastem francuskim
Jesień to końcówka sezonu grzybowego, dlatego warto po raz ostatni przed zimą spróbować przepisu na grzyby. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.
Składniki:200 g świeżych kurek
1 łyżka masła
200...
Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią
Zapiekanki z dynią jako pomysł na obiad? Dlaczego nie. Ich składnikiem jest także pyszna kasza gryczana, dzięki której danie jest bardziej sycące. Kaszę stanowi obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy...
Pęczak z roszponką i pieczoną dynią
Kasza pęczak z pieczoną dynią i roszponką wykorzystuje podstawowy składnik kojarzący się z jesienią. Oprócz niego w przepisie pojawia się także kozi ser. Można nim z łatwością zastąpić ser z mleka krowiego. Zawiera mniej...
Kulki ziemniaczane z patisonami
Patisony są popularnym warzywem w kuchni i mogą być używane w różnych potrawach. W okresie jesieni patisony są najdorodniejsze i najjędrniejsze. Zatem polecamy patisony w formie kulek ziemniaczanych.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 1 jajko
• 2-3...
Pyszne lasagne z cukinią
To danie, które zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy poszukują nowych smakowych doznań.🍽️ Wyjątkowy smak: Soczyste plastry cukinii wkomponowują się w warstwy aromatycznego sosu pomidorowego i puszystego sera, tworząc niepowtarzalny smakowy...
Co spakować dziecku do szkoły? Pomysły na zdrowe przekąski
Zdrowe przekąski do szkoły są ważnym elementem odżywiania każdego dziecka. W ciągu dnia skupiając się na nauce i zabawie, dzieci nie zwracają uwagi na to co jedzą. Często korzystają również ze sklepików szkolnych, które...
Duszone grzyby – ale pycha!
Duszone grzyby
Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione. Niebo w gębie! Duszone grzyby stworzą proste i smacznie danie lub bazę bardziej skomplikowanej potrawy. Natomiast część...
Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym
Składniki:ogórki świeże gruntowe 10 średnich szt. (lub szklarniowe 2 średnie szt.)
twaróg półtłusty 150g
sos koperkowy „Tarsmak” 6 łyżek
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe i zioła do dekoracjiSposób przygotowania:...