Wyposażenie kuchni w restauracji – co warto wiedzieć?
To czynnik, który w wielu przypadkach może przesądzić o sukcesie lokalu gastronomicznego. Dobierając meble i urządzenia do restauracji, trzeba wziąć pod uwagę jej wielkość, a także rodzaj prowadzonej działalności. Zanim zdecydujesz się na zakup...
Mamy lato – jakie czerwone wino na upał?
Dobrych wyborów jest wiele. Wina w swoim charakterze korespondują również z porami roku. Jedne lepiej smakują zimą, inne będą towarzyszem jesiennych wieczorów. Mamy jednak lato i w sukurs przyjemnym letnim chwilom przybywa grupa czerwonych...
Superfoods prosto z Polski! 10 propozycji, które warto uwzględnić w codziennej diecie.
Rosnąca w społeczeństwie świadomość dotycząca żywienia i zdrowego trybu życia zauważalnie wpływa na nasze codzienne nawyki. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co trafia na talerze, a składy wybieranych przez nas produktów przestają być...
Postaw na lunch!
Postaw na lunch!
Tej zimy sieć kawiarni Costa Coffee proponuje swoim Gościom wyjątkową ofertę lunchową. W menu królować będzie chrupiąca Focaccia w dwóch wersjach smakowych: mięsnej z rostbefem i dodatkiem sera cheddar, świeżego pesto i aromatycznego rozmarynu...
Rozgrzewające przekąski na mroźne dni!
Odpowiednio dobrana dieta pozwoli dostarczyć wymaganą dawkę energii oraz wzmocni odporność organizmu. Co zrobić, kiedy nie mamy czasu na spędzanie długich godzin w kuchni na przygotowywanie kilku gorących dań? Warto sięgnąć po szybkie i...
Zdrowe słodycze dla dzieci – co przygotować dziecku na deser?
Dzieci jednak niezmiennie słodkości uwielbiają, a rodzice nie powinni im ich całkowicie zabraniać. Czy istnieją zdrowe słodycze? Okazuje się, że tak!
Zdrowe słodycze – czyli jakie?
Słodki smak dziecko poznaje już w łonie matki. Do diety...
Polędwiczki wieprzowe w grzybowym sosie
Połączenie mięsa z grzybami to już kulinarna klasyka. Grzybowe sosy, dodatek marynowanych kurek lub podgrzybków stanowi kwintesencję aromatycznej i smacznej kuchni. Z tym składnikiem łączymy prawie każdy gatunek mięsa. Świetnie sprawdzi się w tej roli zarówno drób, jak i...
Patison – hit sezonu wakacyjnego
Przyzwyczajeni do dyni, kabaczka i cukinii, od tego typu warzyw oczekujemy konkretnego smaku i wyglądu. W przypadku patisona jest zupełnie inaczej, a niektórzy przyrównują go nawet do… statku kosmicznego!Co warto o nim wiedzieć?
Jego kolebką...
Grecka bougatsa z kremem
Bougatsa, czyli delikatne ciasto, które Grecy potrafią jeść na śniadanie, szybki lunch i kolację. Uważa się, że deser ten pochodzi z miasta Serres, z regionu środkowej Macedonii, a dziś słyną z niego Saloniki. Spotkamy...
Chłodnik pomidorowo-fasolowy
Co zrobić, jednak kiedy za oknem wysoka temperatura, a nam brakuje ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno w postaci chłodnika pomidorowo-fasolowego.
Składniki: 1 kg pomidorów
2 puszki fasoli...
Sześć prawd na temat odżywiania, których możemy się nauczyć od Włoszek
Z drugiej, wyobrażając sobie gotowanie we włoskich domach, często mamy przed oczami pulchniutkie babcie, mamy i żony, spędzające całe dnie w kuchni i rozpieszczające swoich chłopców kolejnymi wielkimi porcjami makaronu z sosem pomidorowym. Tymczasem...
Sycylijskie Arancini
Składniki:2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
1 cebula
600 ml bulionu lub wody
50 g masła
50 g tartego parmezanu
100 g sera mozzarella
2 roztrzepane jajka
100 g bułki tartej
sól...
Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem
Składniki na naleśniki (8 naleśników o średnicy 28 cm):2 szklanki wody Mama i ja
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 jajko lub 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
2–3...
Sałatka finezyjna
Składniki:mieszanka sałat Finezja mix marki Eisberg (cykoria sałatowa radicchio, roszponka, sałata
fryzyjska) – 150 g
70 g wędzonego łososia
6 mini kulek mozzarelli
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuliDressing:3 łyżki oliwy z oliwek
...
Kokosowe gofry
Połączenie delikatnej chrupkości kokosowego ciasta z ulubionymi owocami i orzechami będzie stanowiło smakowite urozmaicenie w gofrowym menu.
Składniki (6-10 porcji):
⁃ 200 ml wody Mama i ja
⁃ 200 ml maślanki naturalnej
⁃ ok. 3 łyżki mąki kokosowej...