Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

W ciągu ostatnich lat, w trakcie poszukiwań nowych, kulinarnych doznań, zaczęliśmy się zachwycać innowacyjnymi smakami dań próbowanych podczas wakacyjnych podróży.

ozorki-w-sosie-pomidorowym4
Ozorki w sosie pomidorowo-kaparowym

Wątróbki, flaki, ozorki czy serca spychane na dalszy plan, ustępowały miejsca dorodnym kawałkom mięsa. W końcu nadszedł czas, kiedy podroby stają się prawdziwym rarytasem,
których smaki wypada dobrze znać.

Składniki:

  •    1,5 kg ozorków wieprzowych
  •     Włoszczyzna
  •     4 ziarna ziela angielskiego
  •     3 liście laurowe
  •     3 goździki
  •     Kostka rosołowa
  •     5 ziaren czarnego pieprzu

Składniki na sos:

  •     Cebula średniej wielkości
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     3 łyżki kaparów
  •     Natka pietruszki
  •     Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr
  •     Średni pomidor
  •     2 ząbki czosnku
  •     Ostra papryka

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki wieprzowe mocz przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Później starannie je przepłucz pod bieżącą wodą i wyszoruj przy pomocy szczoteczki.
  2. Wykrój gruczoły ślinowe. Łatwo je rozpoznać: są to dwa wyróżniające się punkty usytuowane u nasady ozora.
  3. Tak przygotowane mięso umieść w garnku razem z podzielonymi na części warzywami.
  4. Wlej do niego 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową i przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godziny.
  5. Ugotowane mięso przełóż do naczynia z zimną wodą. Pamiętaj o tym, by nie studzić go do końca – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Starannie obierz je ze skórki i pokrój w cienkie paski.
  6. Cebulę poszatkuj w piórka, pomidor pokrój w dość grubą kostkę. Następnie posiekaj chili, natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
  7. Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek przesmaż posiekany wcześniej czosnek i paprykę chili. W momencie, w którym czosnek lekko się zarumieni, dodaj cebulę. Smaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć przygotowany wcześniej pomidor.
  8. Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne Knorr, który nada daniu intensywny ziołowy posmak i zapewni jego odpowiednią konsystencję, rozmieszaj dokładnie w szklance zimnej wody.
  9. Tak przygotowaną mieszanką zalej smażące się składniki. Dodaj następnie kapary, siekaną natkę pietruszki i pokrojone wcześniej ozorki wieprzowe.
  10. Wszystko gotuj kolejne 2-3 minuty, pamiętając o regularnym mieszaniu składników dania.

Wpis znaleziono dzięki:

- Ozorki

- Podroby

- Potrawy z podrobów