Sałatka z cukinią i rukolą

Letnia pora to idealny czas, by skorzystać z sezonowych darów natury. Wykorzystaj więc sprzyjającą aurę i przygotuj sałatkę na bazie cukinii i aromatycznych pomidorów. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki:

  • garść liści sałaty – mytej Rukoli marki Eisberg
  • 1 cukinia
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Dressing do sałatki:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
  • pół łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania:

Sałatka:

  1. Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Następnie cukinię pokroić w plastry,
    a pomidory na połówki.
  3. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
    i grillować.
  4. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.

Dressing:

  1. Przyprawy wymieszać, zalać wodą.
  2. Odstawić na ok. 5 minut.
  3. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę.
  4. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

Wpis znaleziono dzięki:

- cukinia

- rukola

- sałatka