Soki z wyciskarki – sposobem na naturalną detoksykację organizmu

Pospieszne życie, w którym brakuje nam czasu, aby zatrzymać się i zadbać o własne zdrowie.

Zdrowie płynące ze świeżo wyciskanych owoców
Zdrowie płynące ze świeżo wyciskanych owoców

Stres, zagryzany niepełnowartościowym jedzeniem. Do tego kawa, mocna herbata, alkohol i papierosy. Efekty? Coraz gorsze samopoczucie, niedobór energii oraz problemy ze skórą i włosami.
Co można zrobić, żeby zmienić ten destrukcyjny stan? To proste. Na początek wystarczy dobrej jakości wyciskarka do soków i zapas świeżych owoców oraz warzyw.

Zapraszamy na coraz to modniejsze odtruwanie organizmu za pomocą soków, uzyskiwanych z owoców i warzyw.

Szklanka zdrowia, czyli terapia sokowa

Kurację sokową najprościej przeprowadzić wiosną i latem, gdy następuje wysyp świeżych jarzyn i owoców. Detoks nie musi trwać długo. W zupełności wystarczy okres od jednego do trzech dni – dni, które niestety być może nie będą sielanką. Przygotujmy się na ewentualne bóle głowy, nudności i rozdrażnienie. Można też zastosować dłuższy okres detoksykacji – siedmiodniowy.

Jednak przed jej zastosowaniem powinno się koniecznie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Na czas detoksu musimy koniecznie porzucić wszelkie używki. Terapia nie ma najmniejszego sensu, gdy podczas niej palimy, spożywamy alkohol, mocną herbatę albo kawę. W zamian należy pić wodę mineralną w dużych ilościach.

Detoksykacja jest niewskazana osobom chorym na przewlekłe choroby, osłabionym, przeziębionym, ciężko pracującym i uprawiającym sport.

Kwestie techniczne – wyciskarka do soków

Czym najlepiej wycisnąć sok? Najskuteczniej jest posłużyć się urządzeniem nowoczesnym i niezawodnym takim jak wyciskarka do soków, a nie wciąż popularna sokowirówka. Dlaczego?
Głowica sokowirówki obraca się znacznie szybciej i zachodzi wtedy zjawisko napowietrzenia soku, zmniejszające ilość witamin. Dlaczego zatem po prostu nie kupić soku w sklepie? To również nie jest dobre rozwiązanie. Witaminy w takim płynie są dawni unicestwione przez procesy konserwacji. Zatem przy głodówce i zabiegach oczyszczających wybierajmy koniecznie wyciskarki do soków. Więcej o wyciskarkach do soków znaleźć można na stronie zdroweimarkowe.pl.

Przygotuj się na zdrowie

Urządzenie do produkcji soku na stole, a także zapas świeżych owoców i warzyw są znakiem dla nas i bliskich, że przez okres od jednego do siedmiu dni będziemy żywili się sokami. Nasi domownicy mogą w nas przez ten czas widzieć osobę rozdrażnioną, narzekającą na ból głowy, nudności. Dla nas jednak będzie to czas owocny, po którym nasze zdrowie i samopoczucie ulegną polepszeniu.

Człowiek powinien zjadać pięć posiłków dziennie. Podczas odtruwania organizmu trzeba je zastąpić porcją świeżo wyciśniętych soków. Do południa należy pić soki owocowe. Zawierają dający energię cukier, który zapewni nam siłę niezbędną do właściwego funkcjonowania. Na obiad i w późniejszych porach dnia warto pić soki warzywne. Menu trzeba również uzupełniać o herbaty ziołowe i wodę mineralną.

Owocowo-warzywny detoks organizmu
Owocowo-warzywny detoks organizmu

Detoks sokami – przed i po kuracji

Przygotowania do głodówki powinno się rozpocząć dwa tygodnie wcześniej. Stopniowo ograniczamy wtedy w jadłospisie tłuste potrawy. Nie ma też mowy o podjadaniu słodyczy. Zamiast słodkości i tłuszczy wprowadzamy na talerze warzywa i owoce w różnej postaci. Mogą być podane na surowo, ugotowane lub w formie sałatki. Po zakończonej głodówce także następuje okres przejściowy. Tak jak w przypadku przygotowań do detoksykacji, trzeba stopniowo i rozważnie z niego wyjść, przyzwyczajając skurczony żołądek do stopniowego przyswajania gęstszych potraw.

Efektami mądrze przeprowadzonego detoksu będą piękniejszy wygląd i lepsze samopoczucie, a świeżo wyciskane soki miejmy nadzieję że na stałe zagoszczą też w jadłospisie naszym i naszej rodziny.