Andrzejkowy przepis na pyszne serowe paluchy

Woskowe figurki, przebijanie szpilką serca, obierki z jabłek czy długi wąż z butów. Nie ma wątpliwości, to oczywiście Andrzejki! Wigilia św. Andrzeja tuż tuż, wobec czego warto przygotować coś smacznego na andrzejkowy stół pełen wosku, obierek od jabłek i kartek z wróżbami.

paluchy-serowe
Andrzejkowy przepis na pyszne serowe paluchy

Potrawy nieskomplikowane, łatwe w przyrządzeniu, a przede wszystkim smaczne! Andrzejki to doskonała okazja do spotkań z przyjaciółmi, wspólnych zabaw, a także eksperymentów w kuchni. Idealną propozycją na przyjęcie będą lekkie i pożywne przekąski typu finger-food, po które można sięgnąć w każdej chwili.

Przekąską, która idealnie sprawdzi się w andrzejkowy wieczór, są serowe paluchy. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a co najważniejsze – nie zajmie zbyt wiele czasu!

Składniki:

  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 1-2 łyżki mleka
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodać tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto.
  2. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkować je na grubość 0,5 cm.
  3. Placek pokroić w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułożyć na natłuszczonej blasze.
  4. Jajko roztrzepać i posmarować nim ciasteczka, a następnie posypać kminkiem i utartym serem.
  5. Przygotowane paluchy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C na jasnobrązowy kolor.

Wpis znaleziono dzięki:

- Serowe paluchy

- Andrzejkowy przepis

- Przekąski finger-food