Bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki właściwościom mąki często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania.

Bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Składniki

  • 250 g  mąki teff
  • 125 g mąki gryczanej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 15 g masła
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży
  • 450 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie
  2. Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką i jednolitą masę
  3. Umieścić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę
  4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut
  5. Po wypieku natychmiast wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!