Czekoladowe trufle

Czasem każdy potrzebuje oderwać się od codziennych obowiązków i przez chwilę się zapomnieć. Umil sobie dzień i skuś się na odrobinę słodyczy.

Czekoladowe trufle

Przepis zaplanowany jest na ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego.Doskonale sprawdzą się jako efektowny deser w sam raz na przyjęcie lub po prostu odrobina słodyczy po ciężkim dniu.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 100g mascarpone
  • 30ml likieru pomarańczowego
  • kakao do obtoczenia kulek

Skórka kandyzowana:

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce umieść suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do drugiej miski włóż mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlej do suchych i mieszać do połączenia składników.
  2. Przełóż do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka.
  4. Odstaw na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
  5. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrierz pomarańcze ze skórki.
  6. Skórkę drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut.
  7. Odcedź skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieść w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru.
  8. Gotuj, aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudź.
  9. W misie robota umieść pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone.
  10. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  11. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.
  12. Gotowe kulki obtocz w kakao.