Duszona czarna soczewica z warzywami i serem Gouda

Ciągła pogoń za trendami kulinarnymi powoduje, że z coraz mniejszym sentymentem podchodzimy do naszego rodzimego dziedzictwa.

Tymczasem to właśnie poznając drzemiące w przeszłości tajemnice łączenia smaków możemy nie tylko urozmaicić polskie dania, ale i odkryć zupełnie nieznane kompozycje. Kuchnia dawna to doskonała lekcja sztuki kulinarnej, która pozwoli odkryć na nowo i docenić znakomitość polskiego dorobku kulinarnego. Choć ciężko w to uwierzyć, najstarsza znana książka kucharska pochodzi z I wieku przed naszą erą i przybliża ona specyfikę kuchni typowej dla czasów starożytnych. Aby poznać korzenie polskiej kuchni należy niemniej udać się w nieco krótszą podróż w czasie, gdyż rodzima kuchnia dawna najczęściej tożsama jest z tą, typową dla wieków średnich. To właśnie wtedy, zarówno na szlacheckich dworach, jak i w chłopskich gospodarstwach, ukształtował się wzorzec polskich smaków, które często obecne są w naszym menu po dziś dzień.

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 mała młoda cukinia
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ¼ główki małej sałaty lodowej
  • 5-6 gałązek świeżej kolendry lub natki
  • pietruszki
  • 100 g sera Gouda MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec
    gotowania posolić.
  2. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę i cukinię w średnią kostkę, a
    następnie podsmażyć na oleju.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Dodać posiekany czosnek, odcedzoną soczewicę, masło i parę minut poddusić, żeby smaki dokładnie się połączyły.
  5. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, posiekaną sałatę,
    wymieszać i wyłożyć na talerze.
  6. Każdą porcję posypać utartym serem Gouda.

Wpis znaleziono dzięki:

- Soczewica

- Duszona czarna soczewica

- Przepis na obiad