Grzybowa carbonarra z żółtkiem

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań.

Grzybowa carbonarra z żółtkiem

Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

Grzybowa carbonarra z żółtkiem i pełnoziarnistym makaronem

Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
  • kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
  • wędzony boczek surowy 250g
  • parmezan 100g
  • czosnek 4 ząbki
  • żółtka 4 sztuki
  • masło 30g
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
  2. Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
  3. Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści.
  4. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Grzyby

- Makaron

- Carbonarra