Przerażający reportaż o traktowaniu klaczy i źrebiąt

Tysiące koni pada każdego roku ofiarą produkcji hormonów stosowanych w hodowli przemysłowej świń. Handel krwią nie oszczędza ani klaczy, ani ich młodych. Masowe odciąganie krwi, aborcje i przemoc to ciemna strona przemysłu zarabiającego krocie na sprzedaży hormonów europejskim hodowcom.

o
Końska krew w twoim kotlecie. Foto Compassion in world farming

Według najnowszego raportu organizacji zajmujących się dobrostanem zwierząt ponad 10 000 klaczy hodowanych jest na fermach krwi w Argentynie i Urugwaju w celu pozyskania z ich krwi hormonu PMSG, zwanego także eCG. Hormon ten wykorzystywany jest w Europie w przemysłowej hodowli zwierząt do stymulacji rui u świń i innych zwierząt gospodarskich, żeby przyspieszyć hodowlę zwierząt na mięso. Importerami hormonu są europejskie firmy farmaceutyczne, m.in: Hipra, która sprzedaje swoje leki także w Polsce. Zwierzętom pobiera się duże ilości krwi – nawet 10 litrów dwa razy w tygodniu, bez względu na wagę i stan zdrowia zwierząt, podczas gdy dopuszczalna maksymalna ilość w Europie wynosi 3375-4500 ml na miesiąc, w zależności od wagi klaczy. Każdego roku z produkcji usuwa się 30% klaczy – padają z wycieńczenia na pastwiskach lub są wysyłane do rzeźni, bo nie mogą już zachodzić w ciążę. Krew jest pobierana między 40 a 120 dniem ciąży. Aby można było to zrobić dwa razy w roku, ciąża klaczy zostaje przerwana po upływie 100 dni. Obecnie w Argentynie aborcji dokonuje się za pomocą zastrzyku, podczas gdy w Urugwaju dokonuje się ręcznie przez przebicie błon płodowych. Każdego roku usuwa się ponad 20 000 źrebiąt.

Wyniki śledztwa

W trakcie śledztwa skontrolowano 5 krwawych ferm: 4 z Argentyny i jedną z Urugwaju, w których pobiera się krew klaczom w celu pozyskania hormonu PMSG (eCG).

W raporcie stwierdzono:

  • Krew pobierano klaczom w bardzo dużych ilościach – nawet do 10 litrów dwa razy
    w tygodniu, bez względu na stan zdrowia koni i ich wagę. Krew pobierano nawet
    klaczom, które chodziły tylko o 3 nogach.
  • Tak wysoka utrata krwi może prowadzić do wstrząsu hipowolemicznego, anemii,
    osłabienia systemu immunologicznego, czy nawet śmierci; po pobraniu krwi
    zwierzęta nie otrzymywały żadnych witamin ani suplementów przed
    wypuszczeniem na wybieg.
  • Nikt nie nadzorował ilości pobieranej krwi – wszystko odbywało się szybko i na
    oko. Niektóre konie miały trudności z utrzymaniem równowagi podczas
    wychodzenia z boksów po pobraniu krwi.
  • Wiele klaczy było osłabionych częstym pobieraniem krwi, powtarzającymi się
    ciążami i aborcjami.
  • Niektóre zwierzęta były ekstremalnie wychudzone, dzięki czemu ich organizmy
    mogły produkować więcej hormonów. Konie poszukiwały pokarmu i wody.
  • Część klaczy była w bardzo złym stanie, z otwartymi i owrzodzonymi, zaropiałymi
    ranami, odsłaniającymi kości, z wyraźnymi stanami zapalnymi.
  • Konie były systematycznie bite i dźgane metalowymi hakami, uderzane linami i
    drewnianymi pałkami po głowach i genitaliach. Wkładano im palce do oczu. Konie
    były popychane, wykręcano im ogony, były kopane i bite rękami oraz pięściami.
    Ciągnięte siłą do boksów walczyły. Zwierzęta drżały z przerażenia.
  • Chore i ranne zwierzęta nie były leczone, nie otrzymywały żadnej opieki medycznej.
  • Na fermach leżały szczątki martwych koni; część z nich na pewno walczyła o życie,
    na co wskazują okopy w ziemi.
  •  Zauważono kilka ciężarnych klaczy i źrebiąt – najpewniej efekt nieudanych aborcji.
    Niektóre źrebaki były ranne.

W związku z ponurymi faktami, które zostały ujawnione w toku śledztwa, organizacje wzywają Parlament Europejski, Komisję Europejską i Radę UE do zakazania importu do UE jakichkolwiek towarów wyprodukowanych przy stosowaniu metod powodujących cierpienie zwierząt, a Organizacja Compassion Polska złoży list z takim apelem do Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Rolnictwa.

Wpis znaleziono dzięki:

- Konie

- Mięso

- Rolnictwo