Kotlety warzywne z orzechami piniowymi, panierowane sezamem

Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 1 opakowanie orzechów piniowych Kresto (100 g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • spora szczypta curry
  • duży pęczek świeżej natki pietruszki
  • sezam do panierowania
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g tartego parmezanu
  • olej Rapso do smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ostre papryczki marynowane (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę i czosnek.
  2. Paprykę kroimy w drobne kawałki, dodajemy orzechy – całość przekładamy na dużą patelnię i smażymy ok. 10 minut na 2 łyżkach oleju, często mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minut, często mieszając. Całość dodajemy do ziemniaków.
  3. Dosypujemy kukurydzę, bułkę tartą, parmezan, curry, pokrojoną natkę pietruszki, jajko. Doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki. Powinno wyjść ich ok. 15.
  4. Uformowane kotlety panierujemy w sezamie i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Dodajemy na patelnię papryczki i jeszcze chwilkę podsmażamy całość.
  5. Podajemy z ulubioną surówką. Nasza surówka to marchewka w kształcie spaghetti, polana olejem Rapso, skropiona cytryną, doprawiona do smaku i posypana koperkiem.

Smacznego!